ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

AFD: Να εκδιωχθούν Γαλλία και ευρωπαϊκός Νότος από το ευρώ

17:37 - 25 Απρ 2016 | Ειδήσεις
AFD: Να εκδιωχθούν Γαλλία και ευρωπαϊκός Νότος από το ευρώ
Να εκδιωχθούν από την ευρωζώνη η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα επιθυμεί το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD), σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι του, εξηγώντας ότι οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν «κουλτούρες σταθερότητας» όπως της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα μεταδίδει το πρακτορείο RT, οι δηλώσεις έγιναν από τον αναπληρωτή επικεφαλής του AFD, Alexander Gauland και τον ομοσπονδιακό εκπρόσωπο και του συν-αρχηγό του κόμματος Joerg Meuthen, σε συνέντευξή τους στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

«Μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα με τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Βαλτική. Έχουν παρόμοια κουλτούρα σταθερότητας όπως η δική μας», δήλωσε ο J. Methuen, όπως αναφέρεται από την Deutsche Welle. «Αλλά οι Γάλλοι έχουν τελείως διαφορετική, για να μην αναφέρουμε τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους Έλληνες. Δεν επιθυμούν λιτότητα σε τίποτα», ανέφεραν.

 

Σε ερώτηση προς τον A. Gauland για το αν το AFD επιθυμεί να αποβληθεί η Γαλλία από την ευρωζώνη, είπε ότι ενώ «κανείς δεν θέλει να διώξει τη Γαλλία», η χώρα είναι «σίγουρα ένα πολιτικό πρόβλημα».

 

«Και δεν έχω καμία λύση για αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό για το Παρίσι να μετέχει στο κοινό νόμισμα, «αλλά αν δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, τότε κάποιος πρέπει να βρει άλλες δομές».

 

Η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από τη Γερμανία, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στο να μειώσει το δημόσιο χρέος της καθώς και το ποσοστό ανεργίας το οποίο κυμαίνεται στο 10,2%.

 

Το AFD, ιδρύθηκε το 2013 από τον καθηγητή οικονομικών Bernd Lücke, ο οποίος ήταν αρχικά εναντίον του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ, αλλά και της συμμετοχής στην ΕΕ γενικότερα.

 

Το 2015, ωστόσο, υπήρξε αλλαγή ηγέτη και ιδεολογίας, με την επιχειρηματία Frauke Petry να ανέρχεται στην εξουσία του κόμματος, κυρίως λόγω της αντι-μεταναστευτικής ρητορική της. Το AFD σημείωσε σημαντική επιτυχία στις πρόσφατες εκλογές, σε επίπεδο κρατιδίων.

 

Το AFD είναι διαβόητο για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του εναντίον του Ισλάμ αλλά και των προσφύγων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αναπληρωτής επικεφαλής του, Beatrix von Storch, περιέγραψε το Ισλάμ ως πολιτική ιδεολογία ασυμβίβαστη με το γερμανικό σύνταγμα και απηύθυνε έκκληση για την απαγόρευση των μιναρέδων και της μαντίλας. Με τη σειρά του, το Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Γερμανίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του AFD ως «ναζιστικές» θέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.