ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mogherini: Βίζα σε Τούρκους μόνο με την εκπλήρωση των κριτηρίων

15:13 - 26 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Mogherini: Βίζα σε Τούρκους μόνο με την εκπλήρωση των κριτηρίων
Η ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών θα συμβεί μόνο αν η Άγκυρα εκπληρώσει όλους τους όρους της ΕΕ, σύμφωνα με τη Federica Mogherini, αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει απαιτήσει, ως μέρος της συμφωνίας της με την ΕΕ, πρόσβαση για τους πολίτες της χωρίς βίζα ως τον Ιούνιο - ωστόσο η Ένωση έχει θέσει 72 όρους από τους οποίους κρίνει πως έχουν εκπληρωθεί μόνο οι μισοί.

 

Τα λόγια της κας Mogherini είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο μπρα ντε φερ μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη συμφωνία που προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών και των προσφύγων από την Ελλάδα (και που έχει κολλήσει), μετά από τις απειλές Davutolgu πως μπορεί να εκπέσει αν "η Ευρώπη δεν τηρήσει τη συμφωνία από την πλευρά της".

 

Οι τόνοι δεν μοιάζουν να κατεβαίνουν, αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε πως "Η Ευρώπη πρέπει να θέσει σαφή όρια στις υποχωρήσεις της. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε τα χρήματα αλλά όχι τις αξίες μας" προσθέτοντας πως "η αδυναμία μας θα μπορούσε να οδηγήσει στον πειρασμό να εκβιαστεί η Ευρώπη".

 

Στο θέμα της επανεκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η κα.Mogherini είπε σε συνέντευξή της στο France Inter Radio πως είναι "ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε την Τουρκία να εκμοντερνίσει το κράτος της και να σεβαστεί βασικά δικαιώματα όπως την ελευθερία του Τύπου, καθώς και να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση, για παράδειγμα την επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.