ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνικισμός και λαϊκισμός «τρέφονται» από την έλλειψη προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

18:25 - 27 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Εθνικισμός και λαϊκισμός «τρέφονται» από την έλλειψη προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Τον κώδωνα του κινδύνου, για περαιτέρω απαξίωση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών θεσμών εξαιτιας της ανόδου του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη, που “τρέφονται”, από την ελλειπή προστασία βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρούει ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, στην ετήσια έκθεση του για το 2015, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η ασφάλεια στην Ευρώπη, κινδυνεύουν να γίνουν θυσία στον βωμό του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που θεριεύουν εκμεταλλευόμενοι τις επιπτώσεις από την δράση της τρομοκρατίας, τις συνέπειες του προσφυγικού προβλήματος και τις τοπικές συγκρούσεις, υπογραμμίζει στην έκθεση του ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι, σε πολλές από τις 47 χώρες- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχουν πολλά και σημαντικά κενά στους νόμους και στις πρακτικές που ακολουθούνται, στους τομείς της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή που, όπως τονίζεται, ολοένα και περιορίζονται περισσότερο.

Στην ογκώδη αυτή έκθεση, επικρίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, έχει χαθεί η αμεροληψία και η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων ενώ, όπως τονίζεται, δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στην δικαιοσύνη.

Υπάρχει μια "επικίνδυνη τάση προς τον νομοθετικό εθνικισμό», από κράτη που έχουν αρχίσει να θεσπίζουν νόμους που παραβιάζουν τα διεθνή αποδεκτά πρότυπα, ιδίως σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων, τονίζεται.

Η έκθεση, υπογραμμίζει επίσης ότι σχεδόν τα μισά από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν εγγυώνται ικανοποιητικά την ασφάλεια των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο με αύξηση στις σωματικές επιθέσεις και την καταστροφή της περιουσίας.

Η πολυμορφία στα μέσας ενημέρωσης, θεωρείται ικανοποιητική μόνο στα 26 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ, υπογραμμίζεται, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι βρίσκεται υπό απειλη και η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.