ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία Κέρι για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

13:14 - 02 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Αισιοδοξία Κέρι για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε χθες πως ελπίζει στην πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη για τη Συρία τις επόμενες δύο μέρες ώστε να ανανεωθεί η συμφωνία κατάπαυσης πυρός για όλη τη Συρία και να επαναληφθούν οι συνομιλίες για να πάψουν οι εχροπραξίες.

"Ελπίζουμε να καταφέρουμε κάποια πρόοδο", είπε ο Κέρι λίγο μετά την άφιξή του στη Γενεύη, πριν ξεκινήσει μια συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Γιούντεχ. "Είναι κρίσιμες ώρες αυτές, προσβλέπουμε στην συνεργασία της Ρωσίας και προφανώς αναμένουμε να ακούσει το καθεστώς τη Ρωσία και να απαντήσει".

Η επίσκεψη του Κέρι στη Γενεύη διοργανώθηκε εσπευσμένα μετά από τηλεφώνημα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να διασώσουν τη δίμηνη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από έντονες μάχες στο Χαλέπι.


Ο Γιούντεχ περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπίου ως "εξαιρετικά ανησυχητική" και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση των συρράξεων για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.


"Πρέπει να συζητήσουμε την επί εδάφους κατάσταση σήμερα, κατοχυρώνοντας μια εθνικής εμβέλειας παύση εχροτήτων η οποία θα οδηγήσει σε βελτιωμένο περιβάλλον που θα επιτρέψει την πολιτική πορεία", τόνισε ο Γιούντεχ.
"Είναι ένα ολόκληρο πακέτο - η παύση των εχθροπραξιών, οι διαπραγματεύσεις, και η ανθρωπιστική πρόσβαση. Και οι τρεις (παράγοντες) αποτελούν πρόκληση και πρέπει να εξετασθεί αυτό σήμερα".
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είπαν ότι θα συζητήσουν επίσης και τον πόλεμο Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.