ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία και Γαλλία ζητούν παράταση συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν

17:17 - 02 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Γερμανία και Γαλλία ζητούν παράταση συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν
Την επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί από ορισμένες χώρες μέσα στη Ζώνη Σένγκεν ζητούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο, με επιστολή που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι έκτακτοι έλεγχοι, που επιβλήθηκαν λόγω των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών αλλά και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι προγραμματισμένο να εκπνεύσουν στις 12 Μαΐου, όμως η Επιτροπή μπορεί να επιτρέψει την παράτασή τους για έως και δύο χρόνια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί το ντόμινο κλεισίματος συνόρων που επικρατεί στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, και έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων από 50.000 προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.

Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι Βρυξέλλες κλίνουν προς το να δεχτούν το αίτημα των έξι χωρών, δίνοντας «πράσινο φως» για επέκταση των έκτακτων ελέγχων για έξι μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η κοινή επιστολή κάποιων κρατών-μελών με πρωτοβουλία και του Βερολίνου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, που συνυπογράφει την επιστολή προς την Κομισιόν, τονίζει σε ανακοίνωσή της πως πλέον έχει χάσει πίστη στα μέτρα που έχουν λάβει οι Βρυξέλλες ώστε να φυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να προστατεύουμε τον εαυτό μας», δήλωσε η υπουργός Ίνγκερ Στόιμπεργκ, τη στιγμή που η Κοπενγχάγη ανακοίνωσε ότι παρατείνει τους προσωρινούς ελέγχους στη μεθόριο με τη Γερμανία για 30 ακόμα ημέρες, έως τις 2 Ιουνίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.