ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Στα χαμηλά έτους η εμπιστοσύνη καταναλωτή

12:00 - 25 Ιαν 2007 | Ειδήσεις
Σε μείωση ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο στη Γερμανία, λόγω των εκτιμήσεων ότι η υψηλή φορολογία θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK για τον Φεβρουάριο μειώνεται στο 4,8 από 8,5 τον Ιανουάριο, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρότερη πτώση στο 8,4. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη χαμηλότερη μείωση από τον αντίστοιχο μήνα του 2006.

Η απόφαση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ για αύξηση του ΦΠΑ την1η Ιανουαρίου με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των δαπανών ασφάλειας υγείας, έχουν θορυβήσει τα νοικοκυριά για την επάρκεια του εισοδήματός τους, παρά το γεγονός ότι η ανεργία μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ενδεικτικό της διστακτικότητας των νοικοκυριών για κατανάλωση είναι η μείωση του επιμέρους δείκτη του GfK - ο οποίος μετρά τη θέληση και πρόθεση των νοικοκυριών για καταναλωτικές δαπάνες - στο – 5.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από όσο ήταν αναμενόμενο , ωστόσο εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι μόνο προσωρινή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.