ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις μετανάστες ναυάγησαν στη θάλασσα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας

19:35 - 10 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Τέσσερις μετανάστες ναυάγησαν στη θάλασσα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας
Τέσσερις μετανάστες που επέβαιναν σε ένα σκάφος το οποίο ναυάγησε ανάμεσα στη Δανία και τη Σουηδία, όπου υπολόγιζαν να ζητήσουν άσυλο, διασώθηκαν, αλλά δύο από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ανέφερε σήμερα η αστυνομία της Δανίας.

Οι ναυαγοί, δύο Μαροκινοί και άλλοι δύο αραβόφωνοι η υπηκοότητα των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αψήφησαν χθες τη θαλασσοταραχή στο στενό του Όρεσουντ, όπου η θερμοκρασία αυτή την εποχή κυμαίνεται γύρω στους 8-10 βαθμούς Κελσίου.


Όταν το σκάφος τους ναυάγησε, κολύμπησαν μέχρι το νησί Σάλτχολμ της Δανίας. Δύο από αυτούς έπεσαν στη συνέχεια στη θάλασσα με σκοπό να φτάσουν στο νησί Πέμπερχολμ της Δανίας, απ’ όπου διέρχεται η θαλάσσια γέφυρα του Όρεσουντ που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία.
Ένας από αυτούς βρέθηκε στο νησί σε κατάσταση υποθερμίας, ενώ ο άλλος χρειάστηκε να διασωθεί από τη θάλασσα με ελικόπτερο. Και οι δύο νοσηλεύονται, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.


Οι άλλοι δύο διασώθηκαν σώοι και αβλαβείς, μέσα στη θάλασσα, περίπου 300 μέτρα από την παραλία του Σάλτχολμ.
Η Σουηδία είναι ένας προορισμός που προτιμούν οι αιτούντες άσυλο από τη Δανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της οποίας έχει υιοθετήσει μέτρα τα οποία αποσκοπούν ανοικτά να αποτρέψουν την άφιξη αιτούντων άσυλο στο έδαφός της.


Παρά την προσπάθεια να παρακάμψουν τους συστηματικούς ελέγχους ταυτότητας που έχει επιβάλει η Σουηδία, οι προσπάθειες διέλευσης διά θαλάσσης είναι σπάνιες. Αντίθετα, στο διάστημα από την επιβολή αυτών των ελέγχων στις 4 Ιανουαρίου και έως τις 13 Απριλίου, 46 άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν με τα πόδια τη σιδηροδρομική σήραγγα που οδηγεί στη Σουηδία.


Αφού έλαβε 163.00 αιτήσεις ασύλου το 2015, η αριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας κατέστησε αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για την απόκτηση δικαιώματος διαμονής και οικογενειακής επανένωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.