ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες προειδοποιήσεις Γιούνκερ στην Τουρκία: Αλλάξτε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία

13:06 - 12 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, κυρίως η αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, δεν εκπληρωθούν.

«Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας» δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας διάσκεψης που διεξάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Αν η στρατηγική του κ. Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να απαντήσει γι' αυτό στον τουρκικό λαό. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα», πρόσθεσε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν.


Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε σήμερα "την υποκρισία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή μια χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης.


Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε επίσης σήμερα στο Βερολίνο πως η Τουρκία δεν θα δικαιούται καμία χαλάρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Έχουμε μια σαφή θέση για το θέμα της βίζας: η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει 'Lex Turquie' ( νόμος ειδικά για την Τουρκία). Αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, δεν θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τη βίζα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε και αυτός πως " η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας", αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν "οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου".

 

«Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και [υπέρ] της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας» είπε.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.