ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώην πράκτορας επιβεβαίωσε εμπλοκή της CIA στη σύλληψη Μαντέλα

18:56 - 15 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Ένας πρώην πράκτορας της CIA αποκάλυψε στον Βρετανό σκηνοθέτη Τζον Ίρβιν ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τη σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα, το 1962, καθώς έδινε στη νοτιοαφρικανική αστυνομία πληροφορίες για τις μετακινήσεις του, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Sunday Times.

Ο Ντόναλντ Ρίκαρντ, που την εποχή εκείνη ήταν υποπρόξενος των ΗΠΑ στο Ντέρμπαν, εργάστηκε για τη CIA μέχρι το 1978.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ρίκαρντ μίλησε στον Βρετανό σκηνοθέτη τον περασμένο Μάρτιο, δύο εβδομάδες πριν πεθάνει.

 

Ο Ίρβιν μαγνητοφώνησε αυτή τη συνέντευξη, στο πλαίσιο της δουλειάς του για την ολοκλήρωση της ταινίας Mandela's Gun που θα προβληθεί αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ των Καννών.


'Ενα άρθρο του Τζέιμς Σάντερς, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ίρβιν του ζήτησε να ερευνήσει τα στοιχεία, αναφέρει ότι ο σκηνοθέτης ταξίδεψε στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους για να μιλήσει με τον Ντόναλντ Ρίκαρντ. Ο πρώην πράκτορας του εξήγησε πώς συνελήφθη ο Μαντέλα ενώ είχε φύγει από το Γιοχάνεσμπουργκ για να πάει στο Ντέρμπαν. Δεν διευκρίνισε όμως πώς γνώριζε ο ίδιος τις κινήσεις του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.


"Ανακάλυψα πότε θα κατέβαινε και πώς θα πήγαινε εκεί... η εμπλοκή μου έγινε σε αυτό το σημείο και εκεί συνελήφθη ο Μαντέλα" φέρεται να είπε ο Ρίκαρντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο πρώην πράκτορας φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν "υπό τον πλήρη έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης" και ότι "θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν παρά τη θέλησή τους και τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα".
"Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού και αυτό έπρεπε να σταματήσει, κάτι που σήμαινε ότι ο Μαντέλα έπρεπε να συλληφθεί. Εγώ έβαλα τέλος σ' αυτό", συνέχισε.
Ο Νέλσον Μαντέλα, που τότε ήταν επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) συνελήφθη στις 5 Αυγούστου 1962 και καταδικάστηκε σε ισόβια. Απελευθερώθηκε το 1990 και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999). Πέθανε το 2013 σε ηλικία 95 ετών.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.