ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βάιντμαν: Η κριτική κατά της ΕΚΤ έχει βάση

09:48 - 17 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Βάιντμαν: Η κριτική κατά της ΕΚΤ έχει βάση
Η κριτική που έχει ασκηθεί πρόσφατα κατά της ΕΚΤ οφείλεται ίσως στο ότι ορισμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν τελευταία «θόλωσαν» τις γραμμές μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Die Welt ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιενς Βάιντμαν.

Ο ίδιος συμφώνησε πως η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι επεκτατική στο σημερινό περιβάλλον και πως ο ίδιος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συμφωνούν σε ότι αφορά τη σημασία της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, σχολίασε πως η πρόσφατη κριτική έχει κάποια βάση.

 

«Η σφοδρότητα της συζήτησης ίσως να πηγάζει επίσης σε ορισμένα από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα, τα οποία έχουν θολώσει τα όρια μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και έχουν αναδιανείμει τα κυβερνητικά ρίσκα μέσω των ισολογισμών της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε, προσθέτοντας πως αυτό καθιστά την ΕΚΤ πιο ευάλωτη σε επιθέσεις.

 

Σε ό, τι αφορά τις σχέσεις του με τον Ντράγκι, ο κ. Βάιντμαν είπε: «Μπορεί κάποιες φορές να καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα για δύσκολα ζητήματα, όμως σε ότι αφορά τη σημασία της σταθερότητας των τιμών και των οικονομικών συνθηκών για τη σταθερότητα αυτή, συμφωνούμε».

 

Ο κ. Βάιντμαν σημείωσε πως το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτικό να μην υπερβαίνει τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας όμως πως θεωρεί ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη «είναι προβληματικές διότι οι κεντρικές τράπεζες γίνονται οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών τους».

 

Ερωτηθείς πόσο χαμηλότερα θα μπορούσε να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκιά της, είπε πως «θα πρέπει να αφήσουμε να δείξουν αποτελέσματα αυτά που έχουμε αποφασίσει και να μην αρχίσουμε να εικάζουμε για περαιτέρω μέτρα –αυτό ισχύει και για τα επιτόκια».

 

Κατά τον ίδιο, τα χαμηλά επιτόκια είναι βάρος για την κερδοφορία των τραπεζών, όμως δεν είναι στόχος της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κέρδη, αν και πρόσθεσε πως τα ισχνά κέρδη στις τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρίσκα στην χρηματοοικονομική σταθερότητα που στη συνέχεια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και ως εκ τούτου και στην σταθερότητα των τιμών. Όπως επισήμανε, αν και τα χαμηλά επιτόκια επιβαρύνουν τους πολίτες ως καταθέτες, ωστόσο τους βοηθούν ως εργοδότες, φορολογούμενους ή ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν, η περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο απ' όσο είναι απολύτως απαραίτητο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.