ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο αντικαταστάτης του Νταβούτογλου

16:08 - 18 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Τουρκία: Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο αντικαταστάτης του Νταβούτογλου
Το όνομα του επόμενου αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργού της Τουρκίας που θα διαδεχθεί τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτελεστική διοικούσα επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμο-συντηρητικό) θα συνέλθει αύριο στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και το όνομα του μοναδικού υποψηφίου για τη διαδοχή του Νταβούτογλου θα ανακοινωθεί στη συνέχεια, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, και ανέφεραν πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ο 60χρονος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσκειται στον αρχηγό του κράτους, προαλείφεται να γίνει ο επόμενος ηγέτης του κόμματος κατά το έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ο επικεφαλής του κόμματος θα γίνει και πρωθυπουργός.

 

Ο Γιλντιρίμ, τον οποίο μία δημοσκόπηση και εσωτερικές διαβουλεύσεις παρουσιάζουν ως τον επικρατέστερο για την ηγεσία του AKP, είναι ο αρχιτέκτονας των μεγάλων έργων υποδομών που έχει εγκαινιάσει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αυταρχική παρέκκλιση.

 

Τα στελέχη του AKP ενδέχεται να συναντηθούν σήμερα με τον Ερντογάν, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη στην επιλογή του νέου αρχηγού, αν και υποτίθεται ότι είναι ουδέτερος.

 

Ο Νταβούτογλου, που αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του στις αρχές του μήνα έπειτα από εντάσεις με τον Ερντογάν, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

 

Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του AKP, ο Νταβούτογλου αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα στον Ερντογάν, ο οποίος θα αναθέσει στον διάδοχό του το έργο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

 

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του προέδρου και νυν υπουργός Ενέργειας, μπορεί να αναλάβει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.