ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακές εκλογές: Η μεγάλη αποχή έφερε ανατροπές

09:08 - 23 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Κυπριακές εκλογές: Η μεγάλη αποχή έφερε ανατροπές
Η μεγάλη αποχή, που εκτοξεύθηκε στο 32,63%, και η νέα γεωγραφία που διαμορφώθηκε στο Κοινοβούλιο, με πολλές ομολογουμένως εκπλήξεις, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την επόμενη ημέρα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Το ένα τρίτο των πολιτών, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», γύρισε την πλάτη στα κόμματα και δεν προσήλθε στις κάλπες, επηρεάζοντας τα δεδομένα και το αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, η τελική καταμέτρηση των ψήφων έφερε τα πάνω-κάτω. Τα δυο μεγάλα κόμματα είχαν απώλειες σε ψήφους και ποσοστά, με περισσότερο το ΑΚΕΛ, που κατέγραψε εκλογική ήττα.

Την ίδια ώρα, στα νέα δεδομένα του πολιτικού γίγνεσθαι είναι η είσοδος των ακροδεξιών του ΕΛΑΜ στο Κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών συνιστά ήττα για την ΕΔΕΚ, που έχασε ποσοστά και έδρες ενώ κερδισμένο υπό τις περιστάσεις μπορεί να θεωρείται το ΔΗΚΟ, που είχε μικρές απώλειες, παραμένει ωστόσο ρυθμιστής εξελίξεων.

Η Συμμαχία Πολιτών εδραιώνεται ως κοινοβουλευτικό κόμμα ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη, με ζωή 100 ημερών, έδωσε διαπιστευτήρια και πέρασε τον πήχη. Στους «παλιούς», πολύ καλή επίδοση είχαν οι Οικολόγοι, οι οποίοι διπλασίασαν τα ποσοστά τους.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών προκαλεί αναταράξεις σε κόμματα ενώ από χθες βράδυ άρχισαν τα φλερτ και οι συζητήσεις για την προεδρία της Βουλής. Ούτε τα υψηλά ποσοστά της αποχής απέτρεψαν κόμματα να αρχίσουν ήδη τις συζητήσεις για την εκλογή του νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 23 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.