ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κούβα νομιμοποιεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

16:19 - 25 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Η Κούβα νομιμοποιεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις
Σε αναγνώριση των μικρών και μικρομεσαίων ιδιωτικών εταιρειών και νομικών οντοτήτων θα προχωρήσει η Κούβα, σύμφωνα με έγγραφο του Κομμουνιστικού Κόμματος που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στην αυτοαπασχόληση τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να μειώσει το μισθολόγιο του δημοσίου και να καταπολεμήσει την οικονομική στασιμότητα, οδηγώντας στην δημιουργία ανεξάρτητων επιχειρήσεων από κομμωτήρια μέχρι εστιατόρια.

 

Ωστόσο ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο αναγνώρισε στο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο μήνα ότι οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν «χωρίς την αναγκαία νομική προστασία».

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το έγγραφο των 32 σελίδων που δημοσιεύτηκε την Τρίτη αναφέρει λεπτομερώς το σχέδιο του κόμματος για την οικονομική εξέλιξη της Κούβας, σημειώνοντας ότι οι Κουβανοί θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις μεσαίου και μικρού μεγέθους που θα αναγνωρίζονται ως νομικές οντότητες.

 

Οικονομολόγοι ανέφεραν πως η αναγνώριση αυτή μπορεί να προσφέρει επιπλέον δικαιώματα στις επιχειρήσεις, όπως η δυνατότητα εισαγωγής προμηθειών και εξαγωγής προϊόντων.

 

«Απομένει να δούμε αν αυτές οι δραστηριότητες θα επιτραπούν» δήλωσε ο Πάολο Σπαντόνι, ειδικός σε θέματα Κούβας στο τμήμα πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Augusta στην πολιτεία της Τζόρτζια. «Αλλά είναι ένα ακόμα σημάδι της αναγνώρισης της Κούβας ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό οικονομικό μοντέλο, ακόμα και αν τα θεμελιώδη μέσα παραγωγής παραμείνουν στα χέρια του κράτους» πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.