ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όμπστφελντ(ΔΝΤ): Υπάρχουν όρια στον πόνο που αντέχει μια χώρα

22:50 - 02 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Όμπστφελντ(ΔΝΤ): Υπάρχουν όρια στον πόνο που αντέχει μια χώρα
Οι χώρες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές λόγω υψηλού χρέους πρέπει να σφίγγουν το ζωνάρι, αλλά όταν η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη η ενδεδειγμένη λύση είναι μια αναδιάταξη ή μείωση του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ.

«Οι χώρες χρειάζονται αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που δημιουργούν εμπιστοσύνη στις αγορές ότι το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος χωρίς πολύ υψηλό πληθωρισμό. Οι χώρες με τέτοια πλαίσια θα έχουν τυπικά χώρο για να μετριάσουν οικονομικές κάμψεις μέσω δημοσιονομικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και οι αυτόματοι σταθεροποιητές» ανέφερε σε συνέντευξη που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

 

«Δυστυχώς ορισμένες χώρες άφησαν το χρέος να αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα που κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σφίξουν το ζωνάρι ακόμα και όταν οι οικονομίες τους έχουν κακή επίδοση» επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι φτωχοί υποφέρουν δυσανάλογα πολύ.

 

Για αυτό είναι σημαντικό ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής να γίνεται με αυτούς υπόψη, σημείωσε.

 

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ακόμα πως «υπάρχουν όρια στον πόνο που μπορεί ή θα έπρεπε να αντέξει μια οικονομία, οπότε σε εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις συστήνουμε αναδιάταξη ή μείωση του χρέους, που απαιτούν από τους πιστωτές να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους της προσαρμογής».

 

Αυτή είναι η προσέγγιση που προτείνουμε τώρα για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Όμπστφελντ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.