ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλβανία: Ελάχιστοι καταδικάζονται για «τράφικινγκ»!

13:58 - 03 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Αλβανία: Ελάχιστοι καταδικάζονται για «τράφικινγκ»!
Με έκθεση της για την Αλβανία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA), επικρίνει τις αρχές της χώρας «για το μάλλον χαμηλό αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων για εμπορία ανθρώπων και συνιστά την περαιτέρω ανάπτυξη της εξειδίκευσης των εισαγγελέων και των δικαστών προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Αλβανία πρέπει να λάβει μέτρα, για να διασφαλίσει ότι προστατεύονται πλήρως τα θυματα εμπορίας ανθρώπων, από εκφοβισμούς και αντίποινα πιθανές αντίποινα και εκφοβισμού τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ποινική διαδικασία.

 

Υπογραμμίζει, μάλιστα ότι, σε κανένα θύμα τράφικινγκ στην Αλβανία, δεν έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, αποζημίωση και καλεί τις αλβανικές αρχές να αναθεωρήσουν τις ποινικές και αστικές διαδικασίες για αποζημίωση από τους δράστες, με κατάσχεση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης που παράγεται από την εμπορία ανθρώπων, και να δημιουργήσει ένα σύστημα κρατικής αποζημίωσης πρόσβαση των θυμάτων.

 

Με την έκθεση της η GRETA καλεί την Αλβανία να λάβει περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της βίας με βάση το φύλο και των διακρίσεων, και την αποθάρρυνση της ζήτησης για τις υπηρεσίες των θυμάτων εμπορίας προσώπων για όλες τις μορφές εκμετάλλευσης.

 

Οι αλβανικές αρχές θα πρέπει επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη και τον εντοπισμό υποθέσεων εμπορίας κατά τη διάρκεια των συνοριακών ελέγχων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ασυνόδευτα παιδιά.

 

Οι αλβανικές αρχές, θα πρέπει να βελτιώσουν την αναγνώριση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ άλλων και με την απόδοση μεγαλύτερης προσοχής για τον εντοπισμό των θυμάτων μεταξύ των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, τονίζεται ιδιαίτερα στην έκθεση.

 

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.