ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα Brexit θα μπορούσε να κοστίσει 10 δισ. ευρώ στην Ολλανδία

09:56 - 09 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Ένα Brexit θα μπορούσε να κοστίσει 10 δισ. ευρώ στην Ολλανδία
Ένα πιθανό Brexit θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην Ολλανδία σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και πιθανόν θα «ψαλιδίσει» 1,2% από την ολλανδική οικονομία μέχρι το 2030.

Αυτό εκτιμά η Υπηρεσία Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής της Ολλανδίας (CPB), σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η ολλανδική οικονομία είναι πιο στενά «δεμένη» με τη Βρετανία λόγω του μεγαλύτερου εμπορίου. «Ένα Brexit θα έχει σχετικά σοβαρή επίπτωση στην οικονομία της Ολλανδίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Η 15σέλιδη έκθεση της CPB έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση μελών της Fed και της EKT ότι το Brexit θα προκαλούσε βραχυπρόθεσμα αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

 

Τα κόστη που σχετίζονται με το Brexit θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 10 δισ. ευρώ, ή 1,2% της ολλανδικής οικονομίας, η οποία είναι η έκτη μεγαλύτερη στην ΕΕ. Θα μπορούσαν να αυξηθούν ως και στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την CPB.

 

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δέχονταν οι τομείς των χημικών, πλαστικών και ελαστικών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών, ο κλάδος της επεξεργασίας τροφίμων, των μετάλλων και ορυκτών. Οι τομείς αυτοί, που αντιπροσωπεύουν το 12% του ολλανδικού ΑΕΠ, θα μπορούσαν να υποστούν απώλειες περίπου 5% κατά την CPB.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.