ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα αναβολή στην προσθήκη κινεζικών μετοχών στον MSCI

10:14 - 15 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Νέα αναβολή στην προσθήκη κινεζικών μετοχών στον MSCI
Ο MSCI αρνήθηκε να προσθέσει κινεζικές μετοχές σε έναν από τους βασικούς δείκτες του, καθώς έκρινε πως το Πεκίνο έχει και άλλη δουλειά να κάνει σε ότι αφορά την απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών. Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για την κινεζική κυβέρνηση, η οποία ήλπιζε να αυξήσει την ελκυστικότητα του γουάν.

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο MSCI απορρίπτει τα κινεζικά A-shares, αν και ο ίδιος είχε «ρίξει» την ιδέα να προστεθούν στον Δείκτη Αναδυόμενων Αγορών του το 2013. Η συμμετοχή των κινεζικών μετοχών στον δείκτη θα μπορούσε μελλοντικά να ωθήσει τους asset managers, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές να «ρίξουν» κεφάλαια ως και 400 δισ. δολαρίων στα κινεζικά χρηματιστήρια την επόμενη δεκαετία, όπως εκτιμούν αναλυτές.

 

Ο MSCI ανέφερε πως οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει σημαντικές βελτιώσεις σε ότι αφορά την προσβασιμότητα της αγοράς για τους διεθνείς επενδυτές και πως κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, συμπληρώνοντας πως θα επανεξετάσει το θέμα το 2017, χωρίς να αποκλείει όμως και κάποια ανακοίνωση εκτός προγράμματος στην περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω θετικές εξελίξεις πριν τον Ιούνιο του 2017.

 

Σύμφωνα με τον MSCI, η αναβολή της προσθήκης των κινεζικών μετοχών στους δείκτες του αποφασίστηκε προκειμένου να έχει χρόνο να εξετάσει καλύτερα την αποτελεσματικότητα της ειδικής κατανομής της ποσόστωσης για τους Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές αλλά και των αλλαγών της πολιτικής για την κινητικότητα των κεφαλαίων, καθώς και την αποτελεσματικότητα των νέων πολιτικών για την αναστολή συναλλαγών, προσθέτοντας πως ένα από τα σημαντικά εμπόδια εξακολουθεί να είναι το όριο στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

 

«Οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές έδειξαν καθαρά ότι θα ήθελαν να δουν περαιτέρω βελτιώσεις στην προσβασιμότητα της αγοράς των κινεζικών A-shares προτού συμπεριληφθούν στον Δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής και παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος ερευνών του MSCI, Remy Briand.

 

Σε μια πρώτη αντίδραση, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε «ατελή» τον όποιον παγκόσμιο δείκτη δεν περιλαμβάνει κινεζικές A-shares, σημειώνοντας ωστόσο πως η απόφαση του MSCI δεν θα επηρεάσει την διαδικασία μεταρρύθμισης και αύξησης της προσβασιμότητας στις κεφαλαιαγορές της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 15 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.