ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: Φοβίζει το Brexit, αλλά υπάρχει και η… Ισπανία!

12:27 - 17 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Credit Suisse: Φοβίζει το Brexit, αλλά υπάρχει και η… Ισπανία!
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν έντονα επικεντρωθεί στο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χάσουν από τα μάτια τους τη δεύτερη εκλογική διαδικασία της Ισπανίας κατά τους τελευταίους επτά μήνες, στις 26 Ιουνίου.

Αυτό αναφέρει στο σημερινό της report η Credit Suisse, η οποία επισημαίνει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές σήμερα. 
Μεταξύ αυτών και οι ισπανικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 26 Ιουνίου, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός των Podemos έχει αποκτήσει κάποιο προβάδισμα σε σχέση με το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE).
Εάν η Ισπανία ψηφίζει όπως τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν τρία σενάρια:
Το πρώτο και ίσως το πιο φιλικό για την αγορά σενάριο είναι μια κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα (PP) και τους Ciudadanos, με κάποια μορφή «εμπιστοσύνης» από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνδυασμός PP / Ciudadanos
δεν θα έχει αρκετούς βουλευτές για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, έτσι ώστε να απαιτηθεί κάποια μορφή στήριξης από το PSOE.
Ο σχηματισμός του συνασπισμού μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, εκτιμά η Credit Suisse. 


Το δεύτερο σενάριο επικεντρώνεται σε ένα μεγάλο συνασπισμό, παρόμοιο με αυτόν που περιγράφεται παραπάνω, αλλά με την επίσημη συμμετοχή του PSOE στην κυβέρνηση. 
Οι αγορές μπορεί να αποτυπώσουν τις ανησυχίες τους για το αν αυτός ο συνδυασμός χρειαστεί κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί, αλλά στο τέλος πιθανότατα θα αποδειχθεί θετική εξέλιξη.


Τέλος, θα μπορούσαμε να δούμε μια κίνηση προς την άκρα αριστερά, στην οποία ένας συνασπισμός των Podemos και του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος θα σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων. 
Αυτό θα ήταν το λιγότερο φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.