ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Αδιαφάνεια στα «οικονομικά» των πολιτικών κομμάτων

18:30 - 17 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Γερμανία: Αδιαφάνεια στα «οικονομικά» των πολιτικών κομμάτων
Παρόλο που, επτά χρόνια πριν, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), είχε έντονα προειδοποιήσει τις Γερμανικές αρχές ότι, θα ‘πρεπε να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, για την διασφάλιση της διαφάνειας στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και πολιτικών, η Γερμανία, μέχρι σήμερα, ουδέν έχει πράξει προς αυτή την κατεύθυνση!

Στην διαπίστωση αυτή προβαίνει- με «μεγάλη της λύπη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει- η Επιτροπή, σε σχετική της έκθεση για την Γερμανία, που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Εξειδικεύοντας η GRECO τονίζει πως οι Γερμανικές αρχές, έχουν αγνοήσει την εφαρμογή σχετικών συστάσεων της Επιτροπής που αφορούσαν, την έγκαιρη δημοσίευση των λογαριασμών προεκλογικής εκστρατείας, την βελτίωση της διαφάνειας των απευθείας δωρεών για τους βουλευτές και τους υποψηφίους των εκλογών που είναι μέλη των πολιτικών κομμάτων, καθώς και στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα.

Από τα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ακόμη ότι, μόλις πρόσφατα η Γερμανία αποφάσισε να θεσπίσει νομοθεσία, που θα ανοίξει το δρόμο για την επικύρωση της Σύμβασης ποινικού δικαίου για τη διαφθορά και το πρόσθετο πρωτόκολλό της.

Η Επιτροπή, ωστόσο, εκφράζει την ικανοποίηση της, για το ότι η Γερμανία προχωρεί ικανοποιητικά στην ποινικοποίηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.