ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώην υποδιοικητής της BoE: Ανέτοιμοι οι επενδυτές για ένα Brexit

20:41 - 20 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Πρώην υποδιοικητής της BoE: Ανέτοιμοι οι επενδυτές για ένα Brexit
Ανέτοιμοι είναι πολλοί επενδυτές για τον «σεισμό» που θα ακολουθήσει στις αγορές σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, John Gieve.

«Νομίζω πως θα ήταν τεράστιο σοκ», είπε. «Όπως βλέπετε, οι δημοσκοπήσεις είναι αμφίρροπες. Εξακολουθώ να πιστεύω πως πολύς κόσμος πιστεύει πως στο τέλος θα πάνε όλα καλά. Δεν είναι έτοιμοι για έναν σεισμό».

 

Ο Gieve, ο οποίος διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας από το 2006 μέχρι το 2009, σημείωσε πως η πρώτη δουλειά της κεντρικής τράπεζας, στην περίπτωση που η Βρετανία φύγει από την ΕΕ, θα είναι να καθησυχάσει τις αγορές και να διασφαλίσει στη συνέχεια πως θα παραμείνει αξιόπιστη τους επόμενους μήνες.

 

«Τους πρώτους μήνες, η βασική αποστολή της τράπεζας και της κυβέρνησης είναι να εδραιώσουν κάποιου είδους αξιοπιστία στην διεθνή αγορά, ότι έχουν ένα σχέδιο και θα το τηρήσουν», σχολίασε.

 

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποιεί πριν το δημοψήφισμα περισσότερες από το σύνηθες δημοπρασίες προκειμένου να διασφαλίσει πως οι τράπεζες δεν θα ξεμείνουν από ρευστό, ενώ έχει πει πως ίσως ενεργοποιήσει γραμμές swaps συναλλάγματος με άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αποφύγει ελλείψεις σε ξένο συνάλλαγμα.

 

Ο διοικητής της, Mark Carney, έχει πει πως είναι αδύνατον να εκτιμηθεί εκ των προτέρων αν θα χρειαστεί να αυξηθούν ή να μειωθούν τα επιτόκια σε περίπτωση απόφασης για Brexit, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της όποιας υποτίμησης προκύψει για την στερλίνα και της επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.