ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για το ΟΜΤ

11:36 - 21 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Γερμανία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για το ΟΜΤ
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή κατά του προγράμματος OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, αποφάσισε πως η Bundesbank μπορεί να συμμετέχει στο ΟΜΤ αν ο όγκος των αγορών είναι περιορισμένος και οι αγορές δεν έχουν ανακοινωθεί από πριν.

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να ενεργήσει χωρίς πρόβλημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα ΟΜΤ, ξεκίνησε στο πλαίσιο της δέσμευσης του Μάριο Ντράγκι να κάνει «ότι χρειαστεί» για να διατηρήσει το ευρώ, δίνοντας στην ΕΚΤ ευρείες εξουσίες για την αγορά χρέους των χωρών-μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε το περασμένο καλοκαίρι το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο ομάδα 35.000 ατόμων από τη Γερμανία –μεταξύ των οποίων πολιτικοί και ακαδημαϊκοί- ήθελαν να σταματήσει, υποστηρίζοντας στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ότι υπερβαίνει την εντολή της ΕΚΤ και παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία.

 

Ο περιορισμός του ΟΜΤ δεν θα είχε άμεσες επιπτώσεις για την ΕΚΤ, όμως ίσως περιόριζε την εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Τράπεζας να αντιμετωπίσει κρίσεις, θα ήγειρε αμφιβολίες για την χρήση των όποιων μελλοντικών «ανορθόδοξων» εργαλείων, αλλά και θα κλιμάκωνε μια ξεχωριστή νομική διαμάχη ως προς το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης ύψους 1,74 τρισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.