ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανικό δημοψήφισμα: Τι θα γίνει με τα exit polls

18:21 - 23 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Βρετανικό δημοψήφισμα: Τι θα γίνει με τα exit polls
Hedge funds και επενδυτικές τράπεζες έχουν παραγγείλει ιδιωτικά exit polls για το βρετανικό δημοψήφισμα, προκειμένου να αποσπάσουν κέρδη από το αποτέλεσμα.

Οι χρηματιστές έχοντας από νωρίς αποτελέσματα, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν πρώτοι από τις μεταβολές στη στερλίνα.

 

Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit poll, επειδή το περιθώριο λάθους για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, πρώιμες ενδείξεις του πιθανού αποτελέσματος μπορεί να είναι εμμέσως ορατές από τις αγορές συναλλάγματος πριν κλείσουν οι κάλπες, εάν έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ποσά στο αποτέλεσμα.

 

Τα hedge funds εκμεταλλεύονται τους κανόνες της Εκλογικής Επιτροπής, σύμφωνα με τους οποίους τα exit polls επιτρέπονται την ημέρα του δημοψηφίσματος, μόνο εφόσον δεν δημοσιοποιηθούν πριν από το κλείσιμο της κάλπης στις 10 μ.μ. (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

 

Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

 

Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος.

 

Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22:00, τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Η έρευνα αυτή θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit poll.

 

Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.