ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανικό δημοψήφισμα: Οριακά μπροστά το Bremain

19:51 - 23 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Βρετανικό δημοψήφισμα: Οριακά μπροστά το Bremain
Οι Βρετανοί προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πολύμηνη εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας κινητοποιήθηκε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τα γεγονότα εξετάζοντας τις επιπτώσεις ενδεχόμενου Brexit, αλλά γνωρίζει ότι ακόμη και η παραμονή θα έχει επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονταν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία, έδιναν οριακά προβάδισμα στην παραμονή αλλά δεν ανέτρεπαν τη γενική εικόνα τόσο μικρής διαφοράς που δεν επιτρέπει προβλέψεις.

 

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε πάντως με άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (ώρα Λονδίνου, 09:00 ώρα Αθήνας) και κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Αθήνας).

 

Tα βρετανικά κανάλια δεν πρόκειται να διενεργήσουν μεν «κανονικά» exit poll, αλλά το YouGov θα δημοσιεύσει έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μετά το κλείσιμο (η έρευνα θα είναι διαδικτυακή σε ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται ενδεικτική του εκλογικού σώματος).

 

Δεν καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στην ψηφοφορία, αν και ο καιρός είναι βροχερός σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Εξαιρέσεις πάντως υπάρχουν: Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σε κάποια σημεία πλημμύρες και δύο εκλογικά τμήματα στο Κίνγστον (έξω από το Λονδίνο) μεταφέρθηκαν επειδή γέμισαν νερά. H κακοκαιρία είναι εντονότερη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με αγωνία, γνωρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Από τη Γαλλία, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ ανέφερε πως η συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ θα επικεντρωθεί στην «κατάρτιση απάντησης για την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ενώ από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Πέμπτη πως «ελπίζουμε σε απόφαση των Βρετανών για παραμονή» στην ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.