ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Σαστισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες-Τα επόμενα βήματα της Ε.Ε.

11:52 - 24 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Brexit: Σαστισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες-Τα επόμενα βήματα της Ε.Ε.
«Παγωμένοι» είναι οι κλειδοκράτορες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (24/6/2016) το αποτέλεσμα φανερώνει ότι οι Βρετανοί επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρώπη. Λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα επισημοποιείται και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σε διάγγελμά του, ανακοινώνει ότι παραιτείται σε διάστημα 3 μηνών και ξεκινούν οι διεργασίες των εκλογών.

«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη του κουαρτέτου της ΕΕ (Τουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς, Ρούτε), ενώ τηλεφωνικές επαφές έχει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τη Δευτέρα.

«Θλιβερό αποτέλεσμα, αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει», το μήνυμα του Ολάντ. Εν τω μεταξύ αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιρλανδία.

«Σε αχαρτογράφητα νερά η Ε.Ε»

Για πολιτικό «Αρμαγεδδών» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει και ο Μάρτιν Σουλτς.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Βρετανία: Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τρίτον, η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία»

«Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι «η αλυσιδωτή αντίδραση που οι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν λίγο πολύ παντού αυτήν τη στιγμή δεν θα συμβεί».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι οικονομικοί τριγμοί σήμερα το πρωί δείχνουν πως δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αυτός που αποφάσισε η Βρετανία. «Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «θλιβερό για την Βρετανία», αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ιρλανδία μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σε λίγες ώρες, προκειμένου να εξετάσει όλες τις επιπτώσεις που το Brexit θα έχει στη χώρα.

«Είναι σαφές ότι αυτό το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ιρλανδία, όπως και στην Βρετανία και στην ΕΕ» σημειώνεται σε κυβερνητική ανακοίνωση. Μετά το υπουργικό Συμβούλιο στην Ιρλανδία θα εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν.

«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

«Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Βέμπερ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βιτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε ότι το Brexit καταδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης. Τόνισε επιπλέον ότι αν η Ευρωζώνη εμβαθύνει την ολοκλήρωση μετά το Brexit και θέσει την υπόλοιπη ΕΕ σε δεύτερη μοίρα, τότε η ιδέα της ΕΕ θα καταλήξει σε καταστροφή.

H Ευρώπη πρέπει να αλλάξει γρήγορα, όχι μόνο λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και γιατί χρειάζεται ισχυρότερη υποστήριξη από τους πολίτες της, ήταν το μήνυμα του Τσέχου πρωθυπουργού Μπ.Σόμποτκα.

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

«Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 24 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.