ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπουγιουκανίτ: Διαψεύδει την αποστολή πολεμικών πλοίων γύρω από την Κύπρο

12:08 - 01 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Διαψεύδει, σε δηλώσεις του σε τουρκικά Μέσα, ο επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασαρ Μπουγιουκανίτ την αποστολή περαιτέρω πολεμικών πλοίων στα διεθνή ύδατα γύρω από την Κύπρο. Ο Μπουγουκανίτ δήλωσε ότι "πάντοτε υπάρχει αριθμός πλοίων που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αποστολή περισσότερων πλοίων".

Οι φήμες για αποστολή τουρκικών πλοίων στα ανοιχτά της Κύπρου έφτασαν στα τουρκικά Μέσα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών που εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο κρατών, με σκοπό τη μελλοντική διευκόλυνση ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει και αυτή λόγο στη συμφωνία αυτή και εξέφρασε προχθες-- μέσω έντονων σε ύφος ρηματικών διακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών προς την Κυπριακή αλλά και τη Λιβανική πλευρά-- την αντίδρασή της στις εξελίξεις.  "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιεσδήποτε προσπάθειες που θα τα υποβάθμιζαν" είχε δηλώσει την Τρίτη του τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της δήλωσε χθες το απόγευμα ότι θα προσφύγει στην Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ρηματικές 'προειδοποιήσεις' που αποτελούν, όπως τόνιζαν χθες οι κύπριοι αξιωματούχοι, παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.