ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής-LIVE: Πρώτη συνεδρίαση μετά το Brexit

17:02 - 28 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής-LIVE: Πρώτη συνεδρίαση μετά το Brexit
Ξεκινά η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την «σκέπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το μέλλον της Ε.Ε. σε νέα Σύνοδος Κορυφής των «27» τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα.

Η ΕΕ πιέζει για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θέλοντας να περιορίσει την περίοδο αβεβαιότητας μετά το Brexit.

Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες των μελών της ΕΕ, θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τα διδάγματα του Brexit και να βρουν τρόπους για να αποφύγουν τη μετάδοση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει «μόλις αυτό είναι δυνατό» το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, «για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης».

Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως «η βούληση που εκφράστηκε από τον βρετανικό λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή».

Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Τουσκ: «Το Λονδίνο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία»

«Να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες από πλευράς Λονδίνου» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όμως καμία συνομιλία δεν μπορεί να αρχίσει εάν πρώτα η Βρετανία ​δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας» συμπλήρωσε.

Κάμερον: «Ελπίζω σε εποικοδομητική διαπραγμάτευση για το Brexit»

«Θα επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ» δήλωσε ο Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Μπετέλ: «Η ΕΕ δεν είναι facebook»

Άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Κάμερον εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο, λέγοντας πως διοργάνωσε το δημοψήφισμα για καθαρά εσωτερικούς λόγους. «H ΕΕ δεν είναι facebook, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει κατάσταση it's complicated. Θα πρέπει να υπάρξει διαζύγιο, αφού αυτό ψήφισαν οι πολίτες της Βρετανίας», τόνισε ο κ. Μπετέλ.

Μέρκελ: «Θα παραμείνουμε ενωμένοι»

«Θα συζητήσουμε σήμερα και το ζήτημα της μετανάστευσης.» είπε προσερχόμενη η σιδηρά κυρία της Ε.Ε.

Τσίπρας: «Ξυπνητήρι το Brexit για την Ε.Ε.»

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» για το μέλλον της.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ευρώπη καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους ίδιους τους πολίτες της, κάτι που απαιτεί ενέργειες ώστε να η λιτότητα να αντικατασταθεί με την ανάπτυξη, η σύγκλιση να έλθει στη θέση της διαίρεσης και η απασχόληση να αντικαταστήσει την ανεργία.»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει το «έλλειμμα δημοκρατίας» από το οποίοι πάσχει, καλώντας για λιγότερες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και για περισσότερη διαφάνεια.

Σουλτς: «Επικίνδυνο το αποτέλεσμα για το Brexit»

«Θλιβερό και επικίνδυνο φαντάζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο άρθρο 50 είναι περίπλοκο για μας» είπε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ολάντ: «Ιστορική απόφαση για το μέλλον»

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση για το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο όπως ο ίδιος συμπλήρωσε «η Ευρώπη συνεχίζει» 

Δείτε live τις προσελεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 28 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.