ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στην ΕΕ για την Σκωτία

08:10 - 30 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Θετικό κλίμα στην ΕΕ για την Σκωτία
Θετικό είναι το κλίμα στην ΕΕ για την Σκωτία, η οποία πραγματοποιεί συνομιλίες προκειμένου να παραμείνει στην Ένωση, παρά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι το κλίμα υπέρ της Σκωτίας ήταν πολύ διαφορετικό από την ψυχρότητα που είχαν αντιμετωπίσει οι υπέρμαχοι της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας τις παραμονές του δημοψηφίσματος του 2014.

 

H Στέρτζον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ, αντιθέτως, κλειστή βρήκε την πόρτα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτη την Ισπανία, χαρακτήρισαν τις συναντήσεις της Σκωτσέζας πρωθυπουργού με τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. πρόκληση. «Αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα φύγει ολόκληρη», δήλωσε ο πιεζόμενος από τον καταλανικό εθνικισμό Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ προσέθεσε ότι «λύσεις που μπορεί να αφορούν τη Σκωτία» μπορεί να εξεταστούν «μόνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι με μέρη αυτού».

 

«Η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να απευθύνεται στις Βρυξέλλες και θα ακούσω με προσοχή τι έχει να μου πει η πρωθυπουργός», είχε τονίσει νωρίτερα ο Γιούνκερ. Οι 5,5 εκατομμύρια Σκωτσέζοι ψήφισαν με αναλογία 2 προς 1 να παραμείνουν στην Ε.Ε. Παρατηρητές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η υποδοχή της Στέρτζον ήταν μια απόπειρα της Κομισιόν να εντείνει τις πιέσεις προς το Λονδίνο, απειλώντας ακόμη και με διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να υποχρεωθεί η βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ξεκινώντας την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.