ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπόδιο στα ευρωπαϊκά σχέδια της Γερμανίας ο Γιούνκερ

08:41 - 06 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Εμπόδιο στα ευρωπαϊκά σχέδια της Γερμανίας ο Γιούνκερ
Την άποψη ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί πλέον εμπόδιο στα σχέδια της Γερμανίας για την ΕΕ εκφράζει η εφημερίδα La Tribune.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της με τίτλο " γιατί η Γερμανία δεν θέλει τον Γιούνκερ " η εφημερίδα αναλύει το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην ΕΕ και στο οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί εμπόδιο. Σημει'ωνεται ότι εσχάτως ο Λουξεμβούργιος βετεράνος πολιτικός δέχεται συνεχείς επιθέσεις και μάλιστα με ανοίκειο τρόπο.

 

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που θεωρούν ότι το Βερολίνο ενορχηστρώνει τις επιθέσεις αυτές με διαρροές εκ των έσω.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, που μεταφέρει η La Tribune, η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι ο Γιούνκερ είναι «μέρος του προβλήματος της ΕΕ». Ωστόσο, είναι αυτή που επέβαλε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Γιατί αυτή η αλλαγή;

 

Ο Γιούνκερ ως κεντρώος πολιτικός προσπάθησε να επιλέξει ένα δρόμο ανάμεσα στην κεϋνσιανή οδό και τη μόνιμη λιτότητα, που υπαγόρευσε την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα το 2015 και τη στάση αναμονής απέναντι στα ελλείμματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας τον Μάιο. Στον Γιούνκερ χρεώθηκαν επίσης τα τρία χαμένα δημοψηφίσματα: στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, την Ολλανδία τον Απρίλιο του 2016 και το τελευταίο στη Μ. Βρετανία.

 

Η ΕΕ έχει αποδυναμωθεί και ο Γιούνκερ αποτελεί το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα.

 

Η θέση του για «περισσότερη Ευρώπη», ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης, έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αλλαγές που σχεδιάζει η Γερμανία για την ΕΕ. Μέρκελ και Σόιμπλε απαιτούν ενισχυμένο σεβασμό για τις υπάρχουσες συνθήκες και την αντικατάσταση της Επιτροπής από μια δομή «ανεξάρτητου θεματοφύλακα των συνθηκών» για να εφαρμόζουν τους κανόνες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Συνεπώς, ο Γιούνκερ, πιστός στο όραμα των ιδρυτών της ΕΕ, δεν έχει θέση στα σχέδια της Γερμανίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 06 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.