ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνή συναγερμό προκαλεί η αστάθεια των ιταλικών τραπεζών

18:11 - 07 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Διεθνή συναγερμό προκαλεί η αστάθεια των ιταλικών τραπεζών
Καθώς η 29η Ιουλίου, ημέρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ, πλησιάζει, η Ιταλία προσπαθεί με κάθε τρόπο, ακόμη και παρακάμπτοντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, να διασώσει τις τράπεζές της

Οι συζητήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

 

Η Ιταλία προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίοι επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όταν αυτές παρουσιάζουν κεφαλαιακά κενά στα stress tests, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

 

Η Ρώμη υποστηρίζει ότι με βάση το σενάριο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές.

 

Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ακόμη απόσταση να καλύψουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, επειδή ερμηνεύουν διαφορετικά τους κανόνες, δήλωσαν οι πηγές. Εάν το σχέδιο της Ιταλίας εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες τράπεζες.

 

Με τις ιταλικές τράπεζες να έχουν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η ιταλική κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους, με τους οποίους θα ενισχύσει τις τράπεζές της, οι μετοχές των οποίων δέχονται νέο σφυροκόπημα μετά την ψήφο της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ.

 

Ο Πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε χθες ότι η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξετασθούν για να αποτραπεί μεγαλύτερη αναταραχή.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρώμης, οι ιταλικές τράπεζες θα εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και το κράτος θα συμφωνήσει να αγοράσει όσους από τους τίτλους αυτούς δεν πωληθούν σε ιδιώτες, λειτουργώντας ως δίχτυ ασφαλείας, δήλωσαν οι πηγές.

 

Η Ιταλία επιδιώκει μία ανακεφαλαιοποίηση, ύψους τουλάχιστον 5 δις ευρώ, για την Paschi, προκειμένου αυτή να καλύψει τις ζημιές που θα υποστεί από το αίτημα της ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 δις ευρώ το επίπεδο των κόκκινων δανείων της και να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση.

 

Το σχέδιο θα έπρεπε ιδανικά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε μία πηγή, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία είναι απίθανη πριν τις 29 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.