ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πρωθυπουργός του Καναδά υπέγραψε διμερή συμφωνία εμπορίου με Ουκρανία

17:47 - 11 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Ο πρωθυπουργός του Καναδά υπέγραψε διμερή συμφωνία εμπορίου με Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκρινε σήμερα ότι η Ρωσία δεν είναι «θετικός εταίρος» σε ό,τι αφορά την τήρηση των υποχρεώσεών της για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και τον τερματισμό της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Τριντό ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας από την κυβέρνησή του στην Ουκρανία και την αύξηση του αριθμού των καναδών παρατηρητών που συμμετέχουν στην αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Ντονμπάς.
Ο Τριντό πάντως απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση ερωτηθείς εάν ο Καναδάς εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με θανατηφόρα όπλα.
«Είναι προφανές ότι η Ουκρανία έκανε ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά και δύσκολα βήματα στο κοινοβούλιο και στους θεσμούς της για να καταφέρει να εφαρμόσει τις ευθύνες της βάσει (της συμφωνίας) του Μινσκ», είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά. «Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όσον αφορά τη διάσταση της ασφάλειας στη συμφωνία του Μινσκ, η Ρωσία δεν υπήρξε θετικός εταίρος», πρόσθεσε ο Τριντό.
Νωρίτερα, οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Τριντό και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψαν μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την οποία ο πρώτος χαρακτήρισε «ιστορική».
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είχαν ολοκληρωθεί πέρυσι. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών πριν τεθεί σε εφαρμογή.
«Αυτή η ιστορική συμφωνία θα βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά και θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για το εμπόριο», προέβλεψε ο Τζάστιν Τριντό.
Οι ουκρανικές εξαγωγές στον Καναδά υποδιπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά, στα 27,31 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,7% στα 206,24 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η Ουκρανία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,9% το 2015 έπειτα από τη συρρίκνωσή του κατά 6,6% το αμέσως προηγούμενο έτος.
Ο Τριντό αναμένεται να επισκεφθεί αύριο μια στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία καθώς και την πόλη Λβοφ, στην δυτική Ουκρανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.