ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο νότιος άξονας της ΕΕ υπό «γερμανική» πίεση

10:37 - 13 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Ο νότιος άξονας της ΕΕ υπό «γερμανική» πίεση
Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι, όπου κράτη-μέλη της ΕΕ του Νότου παίζουν σημαίνοντα ρόλο, η Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία που αποτελεί τον κυρίαρχο παίκτη στο Βερολίνο «δείχνει τα δόντια της». Με την επίκληση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας που πρώτο το Βερολίνο μετά την ενοποίηση έκανε «κουρελόχαρτο», κατάφερε να βάλει στον «πάγο» σχέδια διαμόρφωσης μετώπου υποστήριξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά των σχεδιαζόμενων κυρώσεων για δημοσιονομικές «παραβάσεις».

Παρά το κλίμα, αλλά και τη γενικότερη ανησυχία λόγω της τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, δεν έγινε εφικτό να διαμορφωθεί πλατφόρμα «ανταρσίας» στη σκληρή γερμανική γραμμή, την οποία πάντως αμφισβητούν και δυνάμεις στην ίδια τη Γερμανία πέρα από την Αριστερά ( Πράσινοι, SPD).

 

Στο φόντο αυτό και η Ελλάδα που βλέπει πλέον την Ιβηρική στην κλίνη του Προκρούστη, τίθεται μπροστά σε διλήμματα που όμως εκ των πραγμάτων παραμένουν στη σφαίρα της ακαδημαϊκής συζήτησης.

 

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά το προχθεσινό Eurogroup και το χθεσινό Ecofin επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης να μην υποστούν οι δύο χώρες κυρώσεις για την υπέρβαση στο έλλειμμά τους. Άλλωστε η γραμμή συννενόησης με την κυβέρνηση Κόστα ειναι ανοικτή, όπως όμως ειναι και «ανοικτή» η χώρα μας σε «υποχρεώσεις» έναντι των Γερμανών που μέσω του ESM είναι ο βασικός χρηματοδότης της Αθήνας.

 

Στο φόντο της απειλής να γίνει και πάλι η Ελλάδα το «μαύρο πρόβατο», ο υπ. Οικονομικών τελικά συναίνεσε στην ομόφωνη απόφαση του Ecofin υπέρ της επιβολής κυρώσεων. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι συνεχείς αναφορές του επικεφαλής του Eurogroup και του ESM ότι η χώρα οφείλει με συνέπεια να τηρήσει την εξοντωτική δημοσιονομική προσαρμογή.

 

Παρά ταύτα και στο πλαίσιο συμμαχιών εντός της ΕΕ, υπήρχε εντολή στήριξης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στον κ. Τσακαλώτο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι υπερβάσεις στο έλλειμμα των δύο χωρών ήταν δικαιολογημένες και ότι οι κυρώσεις «δεν θα ήταν καλό σήμα μετά το Brexit και τον ευρωσκεπτικισμό που υπάρχει». Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε χθες ο κ. Τσακαλώτος, «δεν υπήρχε η κατάλληλη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν, οπότε ομόφωνα ψηφίστηκε το να αρχίσει η διαδικασία» υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος των δύο κρατών.

 

Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου και, παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, πέταξε στους δανειστές το μπαλάκι: «Εμείς κερδίζουμε από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος... Άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι «ύποπτοι», αν υπάρξει καθυστέρηση, που δεν το περιμένω».

 

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το προχθεσινό Eurogroup και το Ecofin δεν έκαναν καμιά αναφορά ούτε συστάσεις στο παρασκήνιο για την Ελλάδα. Ερωτηθείς για τα εκκρεμή προαπαιτουμένα, όπως η επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, είπε πως «θα γίνει πολύ γρήγορα».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.