ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ευρωζώνη επέστρεψε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο

12:32 - 15 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Η ευρωζώνη επέστρεψε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο
Η ευρωζώνη επέστρεψε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μειούμενων ή σταθερών τιμών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat.

Οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας μια αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας πριν δύο εβδομάδες. Σε μηνιαίους όρους, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

 

Ο εναρμονισμλενος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο μήνα, στο 0,8%. Ο δείκτης πληθωρισμού που εξαιρεί τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, ανέβηκε στο 0,9% από 0,8% το Μάιο. Και οι δύο αναγνώσεις επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν τον Ιούνιο, αν και η πτώση επιβραδύνθηκε σε 6,4% από το 8,1% του Μαΐου. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ήταν 1,7% υψηλότερες.

 

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,1% σε ετήσια βάση, ποσοστό που αντανακλά την πιο ισχυρή άνοδο σε σχέση με όλες τις τιμές. Τον περασμένο μήνα είχαν ενισχυθεί κατά 1%.

 

Η ετήσια άνοδος του Ιουνίου αποτελεί θετικό στοιχείο, ωστόσο δεν πλησιάζει στο ελάχιστο το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2%, τονίζει το Reuters. Οι τιμές στο μπλοκ των 19 δεν είχαν ενισχυθεί από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ η περιοχή εμφάνισε αποπληθωρισμό κατά τους τρεις από τους τέσσερις μήνες και μια μηδενική ανάγνωση το Μάρτιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.