ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: «Καμπανάκι» στον Ερντογάν για θανατική ποινή

19:01 - 19 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: «Καμπανάκι» στον Ερντογάν για θανατική ποινή
Με κάποια καθυστέρηση, είν’ η αλήθεια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, διά στόματος της προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του και υπουργού των εξωτερικών της Εσθονίας Marina Kaljurand, παίρνει, έμμεση αλλά σαφή θέση, στις απειλές του Ραζίπ Ερντογάν, ότι θα επαναφέρει την θανατική ποινή στην Τουρκία.

Οπως επισημαίνει στο μήνυμα της η επικεφαλής της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, «η Τουρκία, ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει αναλάβει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τα πρόσθετα πρωτόκολλα».
Αυτές οι υποχρεώσεις, τονίζει, περιλαμβάνουν τον σεβασμό στο δικαίωμα της ζωής, το οποίο πρέπει να προστατεύεται σε κάθε περίπτωση και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Η Marina Kaljurand, ωστόσο, αποφεύγει να πεί ότι η Τουρκία, ως πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει δεσμευθεί στην κατάργηση της θανατικής ποινής, μαζί με τις 46 υπόλοιπες χώρες-μέλη του Οργανισμού και με μία μονομερή ενέργεια, από μέρους της, να επαναφέρει σε ισχύ την θανατική ποινή στην χώρα, ενδέχεται να «θέσει εαυτόν» εκτός του πανευρωπαΪκού Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι, τόσον στα 47 κράτη-μέλη του ΣτΕ όσον και στα 28 (πριν την αποχώρηση της Βρετανίας) της ΕΕ, η επιβολή της θανατικής ποινής, έχει καταργηθεί πλήρως και μόνον η Belarus, που δεν είναι μέλος του ΣτΕ, εξακολουθεί να την εφαρμόζει ως μέσον τιμωρίας.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 19:12 - 19 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.