ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης προς Κύπρο: «Ελέγξτε τα... δώρα στους βουλευτές».

13:56 - 27 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης προς Κύπρο: «Ελέγξτε τα... δώρα στους βουλευτές».
Δεκαέξι συστάσεις απευθύνει στις αρχές της Κύπρου, με σημερινή της έκθεση, η Επιτροπή Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις των βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Ειδικά για την εντοπισθείσα διαφθορά στις τάξεις των κυπρίων βουλευτών, η έκθεση επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες, για τον έλεγχο σύγκρουσης συμφερόντων, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής δραστηριότητας και δεν ελέγχεται η προέλευση δωρεών ή άλλων  ωφελημάτων προς βουλευτές από τρίτους».

Επιπλέον, τονίζεται, το ισχύον καθεστώς των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τους βουλευτές απαιτεί μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις μορφές των στοιχείων του ενεργητικού.

Η παρακολούθηση αυτών των δηλώσεων θα πρέπει κατά προτίμηση να διενεργείται ανεξάρτητα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων»

Σχετικά με τον δικαστικό κλάδο στην Κύπρο, η έκθεση αναγνωρίζει ότι ο κλάδος έχει υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας από την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αλλά, όπως υποστηρίζει η έκθεση, «υπάρχει το ενδεχόμενο για σύγκρουση συμφερόντων εντός του δικαστικού σώματος, η οποία απαιτεί τον προβληματισμό.

Παρά το γεγονός ότι, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι κύπριοι δικαστές έχουν καλή φήμη, συνιστάται να θεσπισθεί  ένας κώδικας δεοντολογίας, που θα καταρτιστεί με την ενεργό συμμετοχή των δικαστών όλων των βαθμίδων.

Σε κώδικα δεοντολογίας θα πρέπει να υπόκεινται και οι εισαγγελείς στην Κύπρο, καταλήγει η έκθεση της GRECO, επιμένοντας στην καθιέρωση καλύτερης αιτιολόγησης και τεκμηρίωσης των διερευνούμενων υποθέσεων, για την αποφυγή περιστατικών ευνοιοκρατίας.

Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.