ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβάθμισε η Moody’s το outlook για τις κυπριακές τράπεζες

19:25 - 01 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Αναβάθμισε η Moody’s το outlook για τις κυπριακές τράπεζες
Στην αναβάθμιση του outlook του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από ουδέτερο σε θετικό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αφού ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα επαναφέρει τις τράπεζες στην κερδοφορία και θα βελτιώσει την αποδυναμωμένη ποιότητα του ενεργητικού τους.

«Μετά από πέντε χρόνια ζημιών, αναμένουμε ότι οι τράπεζες στην Κύπρο θα είναι κερδοφόρες το 2016 και προβλέπεται μια μέτρια απόδοση 0,3%-0,5% επί των assets», τόνισε η Melina Skouridou Επίκουρη Αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτρια της έκθεσης.

 

Η Moody’s επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας που οφείλεται στην αναβίωση του τουρισμού, την ενίσχυση των επιχειρηματικών υπηρεσιών και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, θα οδηγήσει στη στήριξη των τραπεζών με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και με τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών προοπτικών για τις τράπεζες.

 

Ο οίκος εκτιμά παράλληλα ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών της Κύπρου θα βελτιωθούν. Οι εγχώριες καταθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντανακλώντας τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες.

 

Η εμπιστοσύνη των πιστωτών έχει ενισχυθεί τα τελευταία τρίμηνα, επιτρέποντας στην Τράπεζα της Κύπρου, τη μόνη τράπεζα που βασίζεται στην παροχή έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) να μειώσει τη χρήση του ELA σε 2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016 - μειωμένη χρηματοδότηση δηλαδή κατά 9,4 δισ. από την κορύφωσή της τον Απρίλιο του 2013.

 

«Αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Κύπρου θα εξοφλήσει πλήρως τον ELA κατά τη διάρκεια του 2017», λέει η Μ. Skouridou. Παρ 'όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη σχετικά με τη φερεγγυότητα των τραπεζών, καταλήγει η Moody’s.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.