ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση επιτοκίων σε ιστορικό χαμηλό από τη BoE

14:21 - 04 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Μείωση επιτοκίων σε ιστορικό χαμηλό από τη BoE
Την πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2009 αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 60 δισ. στερλίνων για να μετριάσει το πλήγμα από την απόφαση της 23ης Ιουνίου για αποχώρηση από την ΕΕ.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε πως περιμένει η οικονομία να παραμείνει στάσιμη για το υπόλοιπο του 2016 και θα εμφανίσει χαμηλή ανάπτυξη σε όλο το επόμενο έτος, ενώ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% από το 0,5%, αντίστοιχα με τις προσδοκίες της αγοράς.

 

Αλλά επίσης εισήγαγε δύο νέα σχήματα, ένα για την αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης, 10 δισ. στερλίνων και ένα άλλο –ενδεχομένως μέχρι το ποσό των 100 δισ. στερλίνων- για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν ακόμη και μετά από τη μείωση των επιτοκίων.

 

«Μετά από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ισοτιμία έχει υποχωρήσει και οι προοπτικές για την ανάπτυξη βραχύ-μεσοπρόθεσμα έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά», αναφέρει στο τριμηνιαίο της report για τον πληθωρισμό.

 

Οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν ήταν πλήρως ενωμένοι στο πώς θα απαντήσουν. Η μείωση του τραπεζικού επιτοκίου και τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες το περνούν στους πελάτες –γνωστό ως Term Funding Scheme (TFS)- έτυχε της ομόφωνης στήριξης.

 

Αλλά τρία μέλη της επιτροπής (Kristin Forbes, Ian McCafferty, Martin Weale) αντέδρασαν στην αύξηση του στόχου για την αγορά QE κρατικών ομολόγων στις 435 δισ. στερλίνες από τις 375 δισ. στερλίνες στο οποίο διαμορφώθηκε στα τέλη του 2012.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 04 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.