ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» στην Τουρκία

18:13 - 05 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα συνεχίζονται σε όλη την Τουρκία οι εκκαθαρίσεις, προσαγωγές και συλλήψεις δεκάδων υπόπτων συνεργών του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

Μάλιστα σήμερα Παρασκευή ανακοινώθηκε μέσω εγκυκλίου του κόμματος ότι θα ξεκινήσουν έρευνες μέσα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στελέχη με διασυνδέσεις με το κίνημα γνωστό ως FETO.

 

Ήδη κυκλοφορούν φήμες για ονόματα όπως του πρώην υπουργού υγείας Σαντουλάχ Εργκίν και του παλαίμαχου και ισχυρού πρώην αντιπροέδρου του κόμματος Μπουλέντ Αρίντς. Από χθες οι τουρκικές δικαστικές αρχές απέστειλαν 85 κούτες αποδεικτικών στοιχείων για ποινικά αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο Φετουλάχ Γκιουλέν και δικαστήριο της Κων/πολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, χαρακτηρίζοντάς τον "αρχηγό" της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Επαφίεται τώρα στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει το υλικό για να αποφανθεί αν θα εκδώσει τον Γκιουλέν που είναι μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ από το 1999.

 

Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη

 

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρμεντ Μάρκ Τόνερ, δήλωσε ότι πράγματι το υλικό παρελήφθη και εξετάζεται και πρόσθεσε ότι είναι ανοησίες οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ είχαν ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον ενός ισχυρού συμμάχου της χώρας.

 

Έντονη ήταν η αντίδραση του ίδιου του Γκιουλέν στο ένταλμα σύλληψής του. Αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα και επιτίθεται κατά του τουρκικού δικαστικού συστήματος λέγοντας ότι στερείται ανεξαρτησίας αλλά και κατά του Ερντογάν λέγοντας ότι πορεύεται προς τον ολοκληρωτισμό και απομακρύνεται από τη δημοκρατία.

 

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του σε αιγυπτιακό κανάλι μάλιστα ζητά την παρέμβαση της Δύσης στην Τουρκία για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να ανατραπεί ο Ερντογάν.Και ενώ οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις περνούν δύσκολη φάση, καθώς οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν δείχνουν πεπεισμένοι για την ενοχή του Γκιουλέν, ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον τούρκο υπ. Εξωτερικών ότι ο Τζον Κέρι θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου. Η επίσκεψη κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.