ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Απολαμβάνει τη βουτιά στη δημοτικότητά της με... Bild

11:15 - 08 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Τι κρύβεται πίσω από την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας της Άγκελα Μέρκελ και την παράλληλη εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του Χορστ Ζέεχοφερ, ενός εκ των πλέον σφοδρών επικριτών της προσφυγικής πολιτικής;

Στην τελευταία δημοσκόπηση του ARD Deutschlandtrend, η δημοτικότητα της Καγκελαρίου μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στο 47% και σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Πριν από έναν μήνα αντίθετα, το 59% των Γερμανών δήλωνε ακόμη ικανοποιημένοι με το έργο της.

Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του Βαυαρού πρωθυπουργού Ζέεχοφερ, από το «αδελφό «κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών  -ενός εκ των πιο σφοδρών επικριτών της προσφυγικής πολιτικής της Καγκελαρίου - εκτοξεύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, στο 44%. Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στη Βαυαρία μάλιστα, ο πρόεδρος της CSU ήρθε και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με τη Μέρκελ για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό.

Ένα αντιφατικό κλίμα

Πώς αξιολογεί τις εξελίξεις αυτές ο πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ; «Εδώ και καιρό έχουμε αυτό το αντιφατικό κλίμα στη Γερμανία: πολλοί λένε ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι μεν καλή, εντούτοις την ίδια ώρα, υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα δυσαρέσκειας και ανασφάλειας όσον αφορά τις προσδοκίες για το μέλλον. Και όταν προστίθεται σε αυτό μια τόσο συγκεκριμένη κατάσταση, όπως αυτή η κρίση, τότε εντείνεται η επιθυμία για έναν πολιτικό ηγέτη αλλά και για αξιοπιστία στην πολιτική. Όλα αυτά αφορούν εντέλει πρόσωπα και κυρίως, φυσικά, την Καγκελάριο».

Υπό τον όρο κρίση, ο πολιτικός επιστήμονας αντιλαμβάνεται τόσο την ευρωκρίση όσο και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας σε συνάρτηση πάντα με την προσφυγική κρίση.

«Στη φράση της Καγκελαρίου “θα τα καταφέρουμε” (σσ. στο προσφυγικό), τι ακριβώς θα καταφέρουμε, σε τι αναφέρεται; Στην καταγραφή, τη στέγαση, την περίθαλψη, την εκμάθηση γλώσσας, στην εύρεση εργασίας (…); Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι η επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης περιπλέκεται λόγω των συγκρούσεων με την Τουρκία και των πυρών της Αυστρίας. Παράλληλα οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης στη Γερμανία και οι όποιες συζητήσεις επικεντρώνονται πλέον, αποκλειστικά στο θέμα της ασφάλειας».

«Η Μέρκελ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της»

Τι σημαίνουν όμως, όλα αυτά για την Άγκελα Μέρκελ; Αρχίζουν οι πολίτες να εμπιστεύονται όλο και λιγότερο την ίδια και τις ικανότητές της;

«Διαπιστώνουμε ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της (…). Οι προσδοκίες που υπήρχαν, όταν έλεγε “πρέπει απλά να με εμπιστευτείτε”, “με γνωρίζετε”, οδηγούν πλέον αίφνης σε αμφιβολίες: τη γνωρίζουμε πραγματικά και την εμπιστευόμαστε; Διότι ποτέ δεν μας λέει πώς ακριβώς θα τα καταφέρει. Το πρόβλημα που καλείται λοιπόν να αντιμετωπίσει η κα Μέρκελ είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και ότι προσπαθεί να ασκήσει μια πολιτική που απέχει από αυτή».

Καφέ της παρηγοριάς, παρέα με την Bild

Είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γιοακίμ Ζάουερ. Και φέτος, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο σύζυγός της αποφάσισαν να κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη Σόλντα του ανατολικού Τιρόλο, στην Ιταλία.

Το ζευγάρι βρίσκεται στο αγαπημένο του μέρος και μένει σε 4στερο ξενοδοχείο από την περασμένη εβδομάδα και φυσικά η Bild δεν ήταν δυνατόν να τους... αφήσει ήσυχους. Τους ακολούθησε ως εκεί και απαθανάτισε στιγμές από τις διακοπές τους.

Με ένα μπεζ τζόκϊ καπέλο, η καγκελάριος μοιάζει να διαβάζει έναν υπηρεσιακό φάκελο ενώ δίπλα της, καθισμένος στο τραπέζι, ο Γιοακίμ Ζάουερ χαλαρώνει καθώς... ενημερώνεται από τη σαββατικάτικη έκδοση της Bild.

Το ζευγάρι απόλαυσε, όπως επίσης συνηθίζει, και τις βόλτες στη φύση. Η πεζοπορία άλλωστε είναι μια από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του συζύγου της.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.