ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία

09:33 - 12 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία
Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία τις τελευταίες ώρες, με τις ουκρανικές δυνάμεις στα σύνορα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, έδωσε εντολή στις στρατιωτικές μονάδες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.

 

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού μιλώντας στο Reuters είπε πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από τα μέσα της εβδομάδας προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα νότια της χώρας.

 

Εν τω μεταξύ, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.Το σενάριο των ασκήσεων θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορών από τη θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο.

 

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης κι ένας πράκτορας της FSB σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία. Το Κίεβο διέψευσε ότι τα επεισόδια αυτά συνέβησαν.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διεμήνυσε μάλιστα ότι οι θάνατοι ενός Ρώσου στρατιώτη κι ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας ασφάλειας FSB σε συγκρούσεις στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία θα έχουν συνέπειες.

 

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «η ζημιά που προκαλούν στη Ρωσία, οι απώλειες ρωσικών στρατευμάτων, δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» και κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία ώστε να μην κάνει περαιτέρω επικίνδυνα βήματα.

 

Την ανησυχία της εξέφρασε μάλιστα χθες και η αμερικανική κυβέρνηση καλώντας Ρωσία και Ουκρανία να αποκλιμακώσουν την ένταση αλλά και τη ρητορική τους.

 

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια, περιλαμβανομένης της ρητορικής, περιλαμβανομένων των δηλώσεων, υπάρχει πιθανότητα να κλιμακώσει μια

ήδη πολύ τεταμένη, πολύ επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε το State Department.

 

Την ανησυχία του εξέφρασε και το ΝΑΤΟ, το οποίο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.