ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χιλιάδες από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία για τρόφιμα και φάρμακα

13:50 - 14 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Στρατιωτική μπάντα της Κολομβίας καλωσόρισε χιλιάδες πολίτες από τη Βενεζουέλα οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα νωρίς το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να προμηθευτούν τρόφιμα, φάρμακα, και άλλα βασικά αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη στην χώρα τους.

Η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή οικονομική κρίση με αποτέλεσμα οι ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων στα καταστήματα της Βενεζουέλας να αποτελούν καθημερινότητα. Οι ουρές εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων είναι κοινό φαινόμενο, ενώ διαδηλώσεις και λεηλασίες αποτελούν καθημερινή υπόθεση.

«Ήρθα μαζί με την οικογένεια μου για να κάνω κάποιες αγορές, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε τίποτε να φάμε», δήλωσε ο Γουίλμαρι Σαλχέδο, ένας 17χρονος φοιτητής μηχανολογίας, που ταξίδεψε 800 χιλιόμετρα από την κεντρική πόλη Μαρακάι, ελπίζοντας να αγοράσει ρύζι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι - πολλοί εκ των οποίων πολίτες της Βενεζουέλας - πέρασαν τα σύνορα από τις πρώτες μόλις ώρες που άνοιξαν τα σύνορα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Παρόλο που τα σύνορα των δύο χωρών ήταν κλειστά εδώ και έναν χρόνο, πολλοί ήταν οι πολίτες που περνούσαν τα σύνορα μέσα από χωματόδρομους, ρηχά ποτάμια, είτε πληρώνοντας αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έκλεισε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο τα σύνορα με την Κολομβία, ελπίζοντας, όπως τόνισε, να προστατέψει την χώρα από παράνομους διακινητές και παραστρατιωτικούς. Οι επικριτές θεώρησαν την κίνηση ως ένα τέχνασμα για να στρέψει αλλού την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα που επιδεινώνονται.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων την Πέμπτη, μαζί με τον κολομβιανό ομόλογο του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Ενδιαφερόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κολομβίας», δήλωσε ο Μαδούρο την Πέμπτη, ενώ ο Σάντος επισήμανε πως το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει σταδιακά.

Πέντε συνοριακά περάσματα για πεζούς θα είναι ανοιχτά κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 6:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ (τοπική ώρα)

Κατά μήκος της συνοριογραμμής των δύο χωρών, έκτασης 2.219 χλμ., επί σειρά ετών πραγματοποιείται παράνομη διακίνηση από οδοντόκρεμες και ζυμαρικά έως ναρκωτικά και όπλα.

Ο Μαδούρο είχε κατηγορήσει την Κολομβία, μεταξύ άλλων, για την κρίση που βιώνει η χώρα του και το κλείσιμο των συνόρων έκανε τεταμένες τις σχέσεις της Βενεζουέλας με τις γειτονικές χώρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 14 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.