ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακελειό στην Τουρκία: 51 νεκροί από επίθεση σε γαμήλια τελετή

10:00 - 21 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Μακελειό στην Τουρκία: 51 νεκροί από επίθεση σε γαμήλια τελετή
Τουλάχιστον 50 νεκροί και 94 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της νέας βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η επίθεση έγινε σε τμήμα της πόλης με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk ο κυβερνήτης Αλί Γερλίκαγια έκανε λόγο για μια «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», που πιθανόν διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι.

 

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες φρίκης από το σημείο, με τις σορούς να είναι σκεπασμένες πρόχειρα με λευκά σεντόνια μέχρι να φτάσουν τα ασθενοφόρα.
Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των οπαδών του κληρικού Φετουλχ Γκιουλέν.

 

Ο Ερντογάν «έδειξε» πάντως περισσότερο προς το Ισλαμικό Κράτος για τη συγκεκριμένη επίθεση. Το Γκαζιαντέπ, περίπου 60χλμ από τη μεθόριο με τη Συρία, βρισκόταν έτσι κι αλλιώς στο στόχαστρο των τζιχαντιστών, οι οποίοι δίνουν μάχες με τις κουρδικές δυνάμεις. Ήδη, τον περασμένο Μάιο είχε σημειωθεί επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Τούρκοι αστυνομικοί. Ο δράστης είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

 

Το τελευταίο διάστημα οι τζιχαντιστές έχουν χάσει εδάφη στη βόρεια Συρία με αποκορύφωμα την πρόσφατη απώλεια της πόλης Μαντζίμπ, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι η επίθεση στη γαμήλια τελετή ήταν πράξη εκδίκησης, αλλά και επίδειξη δύναμης από πλευράς των τζιχαντιστών. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν την επίθεση ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:58 - 21 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.