ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ προς Ερντογάν: Τήρηση όλων των προϋποθέσεων για απελευθέρωση βίζας

21:04 - 21 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Γιούνκερ προς Ερντογάν: Τήρηση όλων των προϋποθέσεων για απελευθέρωση βίζας
Να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μεταρρύθμισης του νόμου για την τρομοκρατία καλεί την Τουρκία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να λάβει, από τον Οκτώβριο, την άρση της βίζας για τα ταξίδια στις χώρες της ΕΕ.

Το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης, χωρίς βίζα, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συμφωνία για το προσφυγικό, μπορεί να εφαρμοστεί την 1η Οκτωβρίου, μόνο εάν πληρούνται όλες οι συνθήκες, επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του σε συνέδριο στην Αυστρία.

 

«Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να φυλακίζονται διανοούμενοι, επιστήμονες και δημοσιογράφοι», τόνισε, λέγοντας πως αυτή δεν είναι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία που εννοούν οι Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν έρχονται λίγες μέρες μετά τις βολές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη, την καγκελάριο της Γερμανίας και το ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας πως η συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες εξαρτάται από την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας. 

 

«Εάν γίνει η απελευθέρωση, τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε, αν όχι, τότε δεν θα εφαρμόσουμε κι εμείς την συμφωνία επανεισδοχής» έχει δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «η συμφωνία προβλέπει ότι αυτά τα δύο θα γίνουν ταυτόχρονα». 

 

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών έρχεται εν μέσω και των εκκαθαρίσεων από την τουρκική κυβέρνηση, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα τον Ιούλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.