ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Μουϊζνιεκς: «Απαξιώνεται το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

12:57 - 23 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Επίτροπος Μουϊζνιεκς: «Απαξιώνεται το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»
Με την «μέθοδο» της πολυετούς καθυστέρησης, στην εφαρμογή τελεσίδικων-καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολλά κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαξιώνουν το ίδιο το Δικαστήριο και δημιουργούν εμπόδια στην εφαρμογή της Σύμβασης για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεραίνει, σήμερα, με δημόσια παρέμβαση του ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς.

«Η παρατεταμένη μη εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου είναι μια πρόκληση στην εξουσία του Δικαστηρίου και στο σύστημα της εφαρμογής της Σύμβασης στο σύνολό της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

 

Επικαλούμενος στοιχεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ), ο Επίτροπος τονίζει ότι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανεκτέλεστων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για περισσότερο από πέντε χρόνια.

 

Το 2011 οι περιπτώσεις αυτές αντιπροσώπευαν το 20% του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 55%. Ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν, έχει επίσης αυξηθεί απότομα από 278 περιπτώσεις το 2011 σε 685 περιπτώσεις το 2015, τονίζει.

 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο μέσος χρόνος που χρειάζεται για να κλείσει μια υπόθεση είναι γενικά περίπου 4 χρόνια, ωστόσο σε ορισμένα κράτη μέλη το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο αλλά, όπως υπογραμμίζει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11.000 υποθέσεις που αφορούν τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες επί χρόνια δεν εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη!

 

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.