ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμός στην Ιταλία:Βιβλική καταστροφή-«Έσβησε» ένα χωριό, στους 247 οι νεκροί

08:41 - 25 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Σεισμός στην Ιταλία:Βιβλική καταστροφή-«Έσβησε» ένα χωριό, στους 247 οι νεκροί
Εικόνες που σοκάρουν κάνουν τον γύρο του κόσμου από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Ένα ολόκληρο χωριό της Ιταλίας, το Αματρίτσε, παραδόθηκε στα φονικά ρίχτερ. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι νεκροί ανέρχονται στους 247 ενώ οι Αρχές εκφράζουν το φόβο τους για αύξηση του αριθμού.

Επιμέλεια: Λάμπρος Κατσαρός

Λίγες ώρες από τη στιγμή που δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Ριέτι, οι νεκροί ανέρχονται στους 247, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. 

Οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού του Αματρίτσε σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα, τη στιγμή της δόνησης των 6 βαθμών που ισοπέδωσε χωριά της κεντρικής Ιταλίας σπέρνοντας θρήνο και θάνατο. Όμως, ο χρόνος κυλά και μετρά αντίστροφα για τις αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού από τα συντρίμμια.

campanile1

Με γυμνά χέρια διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε.

Το βαρύτερο χτύπημα δέχθηκαν οι κοινότητες Αματρίτσε, όπου έχει καταστραφεί όλο το ιστορικό κέντρο και ούτε ένα κτήριο δεν έχει μείνει όρθιο, Ακουμόλι, και Αρκουάτα ντε Τρόντο.

Σοκ προκαλεί ο αριθμός των αγνοούμενων που ξεπερνάει τους 150, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 80 ανθρώπων. Ανάμεσά τους η τετραμελής οικογένεια (μητέρα, πατέρας και δύο μικρά παιδιά) που επιχειρούσαν για ώρες να σώσουν τα συνεργεία, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και πολλά παιδιά. Ένα κοριτσάκι εννέα μηνών ανασύρθηκε νεκρό από τα ερείπια στην Αρκουάτα και άλλο ένα 18 μηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή αφού μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο μετά τον σεισμό στο Αματρίτσε.

090331766 910a387b 0edb 4ce5 89e0 1f6998cd02d1

«Το χωριό δεν υπάρχει πια. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι» είναι η δραματική δήλωση από τα χείλη του δημάρχου του Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότσι.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 90 χλμ βόρεια της Ρώμης (στα περίχωρα του Ακουμόλι, το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη Ριέτι) με το εστιακό βάθος μόλις στα 4 χλμ, γι 'αυτό και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση, από το Ρίμινι έως τη Νάπολη.

H δόνηση προήλθε από τη ρηγματογενή ζώνη των Απεννίνων, η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πολλούς ισχυρούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Περισσότερες από 200 δονήσεις ακολούθησαν, οι 55 μεγέθους άνω των 3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Άνθρωποι σε κατάσταση πανικού έτρεχαν μέσα στη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, ακόμη και με τις πυτζάμες, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο μετά την ισχυρή δόνηση των 6 βαθμών. Όμως, υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν για βγουν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τα ξημερώματα αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια. Τραυματίες μεταφέρονται με ελικόπτερα στο καθολικό νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, ενώ πολλοί πολίτες έσπευσαν να δώσουν αίμα έπειτα από έκκληση των αρχών.

Πυροσβέστες, αστυνομία, Πολιτική Προστασία και στρατός βρίσκονται επί ποδός για να σωθούν ζωές.

080423890 a47e74c8 c728 4ee6 8ac1 33e1366aefe7

Ο Πάολο Κρεστσέντζι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο Βάλε ντε Βελίνο εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά πολύ, όταν οι δρόμοι καθαρίσουν από τα συντρίμμια και μπορέσουν να εισέλθουν οι διασώστες σε ισοπεδωμένα σπίτια. «Θα βρούμε μόνο νεκρούς» αναφέρει...

Όλα θυμίζουν τον σεισμό του 2009 στην Λ' Άκουιλα.

Το Αματρίτσε είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ετοιμότητά της να συνδράμει την Ιταλία.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Εσθονία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί η Ιταλία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της μπροστά στην τεράστια καταστροφή.

Στην Αθήνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προσφοράς βοήθειας στην Ιταλία.

Παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα από τη corriere della sera

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 25 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.