ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θολά μηνύματα περιμένουν από τη Γέλεν οι αναλυτές

13:06 - 26 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Θολά μηνύματα περιμένουν από τη Γέλεν οι αναλυτές
Αυξάνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε μια αύξηση των επιτοκίων στο δολάριο τον Σεπτέμβριο στο 32%, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, με το ποσοστό να διπλασιάζεται σε σχέση με το αντίστοιχο πριν από δύο εβδομάδες. Σήμερα, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είναι προγραμματισμένο να παραστεί στο βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ, με τις αγορές και τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία την ομιλία της, σε αναζήτηση ενδείξεων για τις κινήσεις της Fed στην επόμενη συνεδρίασή της στις 20 - 21 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη Fed, με τις αγορές να περιμένουν να ακούσουν τις σκέψεις της πιο σημαντικής εκπροσώπου κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία και έντονων συζητήσεων μεταξύ των στελεχών της Fed για το αν η τρέχουσα νομισματική πολιτική που ακολουθείται είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

 

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams δημοσίευσε μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι το φυσικό επιτόκιο είναι πλέον πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο το επίσημο επιτόκιο να κινείται κοντά ή κάτω από το μηδέν, καθώς και ότι καιροφυλακτούν υφέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, ακριβώς επειδή η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιβληθεί εξίσου δυναμικά όπως στο παρελθόν.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer, σε ομιλία που πραγματοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο έκλεισε διερωτώμενος κατά πόσο η νομισματική πολιτική που ακολουθείται αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο, με το οποίο η αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγικότητας. Ο ίδιος αντιπρότεινε τις «αποτελεσματικές δημοσιονομικές και ρυθμιστικές πολιτικές» ως μια πιο παραγωγική επιλογή.

 

Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκαλεί η πρόσφατη επιθετική ομιλία του διακεκριμένου προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, ο οποίος υποστήριξε την αναγκαιότητα νέων αυξήσεων στα επιτόκια.

 

Ωστόσο, η Τζάνετ Γέλεν παραμένει δέσμια της αβεβαιότητας αν οι αγορές κεφαλαίων μπορούν να αντέξουν μια απόφαση για αύξηση των επιτοκίων και την επακόλουθη επιστροφή κεφαλαίων σε παγκόσμια κλίμακα. Παρότι η απόφαση αφορά κυρίως την Wall Street, η συστημική επίδραση που θα έχει φαίνεται και από τον «πανικό» στον οποίο βρίσκονται οι ασιατικές αγορές.

 

Εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι, παρά τις αυξανόμενες πιθανότητες για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, στη σημερινή ομιλία θα επιλεγεί η διατήρηση της τρέχουσας αβεβαιότητας και μιας επιφυλακτικά διατυπωμένης υπόσχεσης ότι η αύξηση έρχεται, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πότε.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 26 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.