ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδεινώνονται οι προοπτικές των ευρωαγορών από τα πολιτικά ρίσκα

09:40 - 31 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Επιδεινώνονται οι προοπτικές των ευρωαγορών από τα πολιτικά ρίσκα
Για επιδείνωση των προοπτικών των ευρωπαϊκών αγορών κάνει λόγο η ευρωπαϊκή επιτροπή κεφαλαιαγοράς στην εξαμηνιαία έκθεσή της, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.

«Οι προοπτικές του ρίσκου έχουν επιδεινωθεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας για την παραμονή στην ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, όπου σημειώνεται πως «τα ρίσκα για τις αγορές, για τη ρευστότητα και τα ρίσκα μετάστασης μπορεί να αυξηθούν στη συνέχεια καθώς τα πολιτικά ρίσκα έχουν ενταθεί και το μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να επιδεινωθεί».

 

Η αρχή αναφέρει την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος και μετοχών, με την πτώση 8% της στερλίνας σε διάστημα πέντε ημερών μετά το δημοψήφισμα και την πτώση ορισμένων ευρωπαϊκών δεικτών κατά 12% μέσα σε μια μέρα, ως παραδείγματα απότομων κινήσεων στις αγορές που οφείλονται σε πολιτικές «εκπλήξεις».

 

Σύμφωνα με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, τέτοιες αναταράξεις στις αγορές θα μπορούσα να συνεχιστούν λόγω των πολιτικών εξελίξεων καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τους επόμενους μήνες και τα επόμενα έτη, καθώς οι επιχειρήσεις θα προσαρμόζονται στις νέες πολιτικές πραγματικότητες.

 

«Η επικέντρωση στη ροή ειδήσεων και στις ανακοινώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των πολιτικών ρίσκων και των ρίσκων που σχετίζονται με γεγονότα, συμβάλοντας στην αβεβαιότητα και στην μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών των τίτλων στις ευρωπαϊκές αγορές», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Η επιτροπή αναφέρει επίσης πως οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, που επιδεινώνονται από την δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών του μπλοκ, αποτελούν επίσης ρίσκο.

 

Από την άλλη πλευρά, η επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της πως δεν είδε σημαντική πτώση της ρευστότητας στην αγορά ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων στο διάστημα Μαρτίου 2014-Μαρτίου 2016.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.