ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενεζουέλα: Στους δρόμους 1 εκατομμύριο πολίτες κατά του Μαδούρο

09:00 - 02 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Βενεζουέλα: Στους δρόμους 1 εκατομμύριο πολίτες κατά του Μαδούρο
Περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν χτες στους δρόμους του Καράκας ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της αντιπολίτευσης για μαζική διαμαρτυρία με αίτημα να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την ανάκληση του προέδρου Νικολά Μαδούρο

Με σύνθημα «αυτή η κυβέρνηση θα καταρριφθεί», οι διαδηλωτές ντυμένοι στα λευκά κατέκλησαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ στους δρόμους βγήκαν και υποστηρικτές του Μαδούρο, ντυμένοι στα κόκκινα (το χρώμα του Ούγκο Τσάβες).

 

Το κλίμα στη χώρα ξεπερνά αυτό της απλής αγανάκτησης, με τους πολίτες να αναγκάζονται να ταξιδεύουν επί ώρες για να βρουν τροφή, ενώ όλο και πιο έντονες είναι οι ελλείψεις βασικών τροφίμων.

 

Ο ίδιος ο Μαδούρο έκανε λόγο για "πραξικόπημα", αναφερόμενος στους διαμαρτυρόμενους. Ο 53χρονος σοσιαλιστής πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει κάτω από το 25%, υποστηρίζει ότι το κίνημα «Κατάληψη του Καράκας» που σχεδιάζει η αντιπολίτευση είναι ένα συγκαλυμμένο σχέδιο πραξικοπήματος, που υποκινείται από τις ΗΠΑ, παρόμοιο με το βραχύβιο πραξικόπημα σε βάρος του προκατόχου και μέντορά του, Ούγκο Τσάβες, το 2002.

 

Αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και πολλοί διαδηλωτές ανέφεραν ότι στήθηκαν μπλόκα σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες.

 

Φοβούμενοι πιθανές ταραχές, ιδίως μετά τον θάνατο 43 ανθρώπων σε διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο το 2014, πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους και ορισμένες συνοικίες του Καράκας έμοιαζαν έρημες νωρίς το πρωί.

 

«Πρέπει να εκδηλωθούμε και να αγωνιστούμε για μια ελεύθερη Βενεζουέλα! Δεν αντέχουμε πλέον», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς η Ελίζαμπετ ντε Μπάρον, 69 ετών, η οποία έφτασε στην πρωτεύουσα από την πόλη Γκουαρένας για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

 

«Είμαι έτοιμος για όλα, δεν θα επιτρέψουμε ένα πραξικόπημα» δήλωσε ο Μαδούρο σε ομιλία του αργά το βράδυ της Τετάρτης.

 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα γιατί, όπως ισχυρίστηκε, σχεδίαζαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά και να σκοτώσουν τους ομοϊδεάτες τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης για να δυσφημίσουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν χάος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.