ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν: Να υπάρξει συμφωνία με ΟΠΕΚ για «πάγωμα» παραγωγής

11:35 - 02 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Πούτιν: Να υπάρξει συμφωνία με ΟΠΕΚ για «πάγωμα» παραγωγής
Την επιθυμία του να συμφωνηθεί μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας (που παράγουν το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου) ένα «πάγωμα» προμήθειας πετρελαίου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Bloomberg.

«Από την άποψη της οικονομικής λογικής, θα ήταν σωστό να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός», είπε. «Είμαι σίγουρος πως όλοι το κατανοούν αυτό. Πιστεύουμε πως αυτή είναι η σωστή απόφαση για την παγκόσμια ενέργεια».

 

Αν και οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή του Ιράν στο «πάγωμα» της παραγωγής κατέρρευσαν τον Απρίλιο, ωστόσο οι χώρες τώρα αναγνωρίζουν πως θα πρέπει να επιτραπεί στη χώρα να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της, σημείωσε ο κ. Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν μόλις πριν από λίγους μήνες άρχισε να αυξάνει και πάλι την παραγωγή πετρελαίου του, μετά την άρση των κυρώσεων που του είχε επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης πως ίσως συστήσει την ολοκλήρωση του σχεδίου στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη σύνοδο των G20.

 

«Θα ήθελα να ελπίζω πως κάθε παίκτης αυτής της αγοράς που ενδιαφέρεται για την διατήρηση σταθερών και δίκαιων παγκόσμιων τιμών ενέργειας στο τέλος θα λάβει τη σωστή απόφαση», τόνισε.

 

Το πετρέλαιο έκανε ράλι άνω του 10% τον περασμένο μήνα λόγω των εικασιών πως οι χώρες του ΟΠΕΚ θα καταλήξουν σε συμφωνία με τις χώρες μη μέλη του Οργανισμού για το «πάγωμα» της παραγωγής, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αλγέρι.

 

Σημειώνεται πως η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας του κόσμου, εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το περίπου 40% των εσόδων του προϋπολογισμού της, ενώ η οικονομία της χώρας βιώνει την πιο μακροχρόνια ύφεση των τελευταίων δυο δεκαετιών καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.