ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδιέξοδες οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία

20:30 - 04 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Αδιέξοδες οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία
Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συνομιλίες Ουάσινγκτον - Μόσχας για τη συριακή κρίση, γεγονός που καθιστά αδύνατη προς το παρόν μια συμφωνία όπως υποστήριξε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Ρώσοι υπαναχώρησαν σε θέματα στα οποία εμείς νομίζαμε ότι είχαν συμφωνήσει και επομένως θα επιστρέψουμε για διαβουλεύσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσές μας», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.


Ο ίδιος, που βρίσκεται στο Χανγκτζόου της Κίνας για τη Σύνοδο Κορυφής των G20, επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, θα ξανασυναντηθούν το πρωί της Δευτέρας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν να έχουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

 

Η συνάντηση ανακοινώθηκε λίγο μετά την αποκάλυψη του Reuters ότι «σύντομα» ενδέχεται να ανακοινωθεί συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό, και θα περιλαμβάνει την εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη χώρα και θα επικεντρώνεται στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι.

 

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί και οι συνομιλίες είναι δύσκολες», είπε στους δημοσιογράφους.

 

Την Παρασκευή Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας. «Προχωρούμε βήμα-βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

 

Για τον Ρώσο πρόεδρο η βασική δυσκολία είναι να καθοριστεί ποιες ένοπλες ομάδες θα χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές» και ποιες θα περιληφθούν στη λεγόμενη «μετριοπαθή» συριακή αντιπολίτευση που μάχεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.