ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G20: Τα κράτη να μοιραστούν το βάρος του προσφυγικού

18:01 - 05 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
G20: Τα κράτη να μοιραστούν το βάρος του προσφυγικού
"Να εντείνουν τη βοήθειά τους" και να "συντονίσουν" καλύτερα τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κάλεσε σήμερα η Ομάδα των Είκοσι (G20) όλες τις χώρε, καθώς και να μοιραστούν "τα βάρη που αντιστοιχούν".

Αυτό αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Χανγκτζόου (Κίνα), στο οποίο προστίθεται: "Καλούμε να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των προσφύγων (...) και προσκαλούμε όλα τα κράτη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς".

 

Η G20, που εκπροσωπεί το 85% του παγκόσμιου πλούτου, επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για καλύτερο "συντονισμό των προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα" προκειμένου να αντιμετωπιστούν "οι βαθιές αιτίες της προσφυγικής κρίσης" και να "κατανεμηθούν τα βάρη" που αντιστοιχούν στον καθένα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

 

Η G20 κάλεσε επίσης να υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών, και όχι μόνο νομισματική χαλάρωση, προκειμένου να πάρει πάλι μπροστά η παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο της καινοτομίας ως "μοχλού ανάπτυξης".

 

"Οι δημοσιονομικές στρατηγικές μας είναι εξίσου σημαντικές (με τη νομισματική πολιτική). Καθιστούμε τη δημοσιονομική πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες πιο ευνοϊκές στην ανάπτυξη", αναφέρεται στη γαλλική εκδοχή του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος της G20.

 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής πως κατέστησε σαφές στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου εφαρμοστεί η εκεχειρία στην Ουκρανία που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ακόμη πως πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθούν οι ανισότητες στην παγκόσμια οικονομία.

 

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι ηγέτες των μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών συμφώνησαν να "αντιτεθούν στον προστατευτισμό".

 

"Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε το σύστημα πολυμερών διεθνών ανταλλαγών και να αντιτεθούμε στον προστατευτισμό", δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής.

 

"Είμαστε αποφασισμένοι να αναζωογονήσουμε το εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις", πρόσθεσε.

 

Οι χώρες της G20 τόνισαν επίσης τη σημασία της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

 

"Αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε τη διεθνή δημοσιονομική συνεργασία και να ενισχύσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής", είπε ακόμη ο κινέζος πρόεδρος.

 

Οι χώρες της G20 επέμειναν εξάλλου στην ανάγκη της σταθερότητας στον κόσμο για τις εμπορικές ανταλλαγές.

 

"Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος καθιστούν κρίσιμης σημασίας τη διατήρηση ενός ειρηνικού και σταθερού περιβάλλοντος", υπογράμμισε.

 

Τέλος, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η G20 είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει "τις λαϊκιστικές επιθέσεις" κατά της παγκοσμιοποίησης τονίζοντας περισσότερο στον λόγο της τα οφέλη του παγκόσμιου εμπορίου για τον πληθυσμό.

 

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στη Χανγκτζόου (ανατολική Κίνα), "υπήρξε αποφασιστικότητα στην αίθουσα προκειμένου να προσδιοριστούν καλύτερα τα οφέλη του εμπορίου έτσι ώστε να απαντήσουμε στις λαϊκιστικές και εύκολες επικρίσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης", δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου.

 

Προκειμένου να δώσει μια πιο ευνοϊκή για την παγκοσμιοποίηση εικόνα, η Λαγκάρντ κάλεσε να "περιληφθούν τα οφέλη της στον τρέχοντα λόγο" υπογραμμίζοντας "το πώς έβγαλε τόσους ανθρώπους από τη φτώχεια, το πώς η Κίνα κατάφερε να βγάλει 700 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια για να δημιουργήσει μια μεσαία τάξη".

 

Ευθυγραμμιζόμενη με το τελικό ανακοινωθέν της G20, η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ωστόσο πως η παγκοσμιοποίηση πρέπει να "αποφέρει οφέλη σε όλους και όχι μόνο σε ορισμένους".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.